Španija ponovo uvodi porez na luksuz

Dodajte komentar

Španija će u petak uvesti novi porez na bogatstvo kao privremenu meru u borbi protiv dužničke krize, izjavila je danas španska ministarka finansija Elena Salgado.

Taj porez će pomoći vladi Španije da smanji budžetski deficit u vreme kada zemlja nastoji da izbegne dužničku krizu koja je zahvatila zonu evra i primorala Grčku, Portugaliju i Irsku da zatraže inostranu finansijsku pomoć.

“Novim porezom biće pogodjeno oko 160.000 stanovnika Španije s godišnjim prihodima od oko 1,08 milijardi evra (1,48 milijardi dolara)”, rekla je Salgado.

Porez na bogatstvo će se doneće državi dodatni prihod u 2012. i 2013, preneo je Rojters.

“Ekonomska kriza nas primorava da ponovo uvedemo porez koji će omogućiti da dobijemo više novca od bogatih. Na taj način će nam oni koji više zarađuju više i pomoći u borbi protiv krize”, ukazala je Salgado.

Novi porez na bogatstvo će pogoditi samo one čiji su prihodi zaista veliki, dok ga je prethodnog puta plaćali predstavnici srednje klase. Prethodni porez na bogatstvo je bio uveden 2007. i pomogao je državi da zaradi 2,1 milijardu evra.

Uvođenje sličnog poreza razmatraju i Italija, Francuska i Austrija.

Španija ove godine očekuje javni deficit od šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je znatno manje u poređenju s budžetskim manjkom od 9,2 odsto BDP u 2010. Ta zemlja se nada da će u 2013. svesti deficit na tri odsto BDP.

izvor: bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *