Ministarstvo finansija Srbije: Gubitaši sve više tonu

Dodajte komentar

Prezaduženi i nelikvidni gubitaši koji sve više tonu. Takva su u proseku javna preduzeća u Srbiji, pokazuje analiza njihovog rada koju je sačinilo Ministarstvo finansija na zahtev Vlade Srbije.

Sveže urađen dokument na 153 stranice, u koji su ”Novosti” imale uvid, mračna su slika realnosti u srpskim javnim preduzećima. Na osnovu te analize, kako saznaje ovaj list, uskoro će započeti razgovori unutar vladajuće koalicije o modelu za depolitizaciju i potpunu profesionalizaciju javnog sektora.

Od 695 javnih preduzeća, koja zapošljavaju 166.337 radnika, Vlada je detaljno analizirala prošlogodišnje poslovanje 16 onih od opšteg interesa u infrastrukturi. Te srpske ”zlatne koke” su prošle godine ostvarile neto gubitak od 28 milijardi dinara, što je skoro duplo više nego 2009.

U ovih 16 preduzeća radi 91.490 ljudi, a njihov broj je, i pored ambiciozno najavljivane ”seče” zaposlenih, u odnosu na prošlu godinu smanjen za samo 2.042, i to uglavnom kao rezultat prirodnog odliva kadra – odlaska u penziju i slično.

Kako analiza pokazuje, u periodu od 2001. do 2010. zarade zaposlenih u javnim preduzećima rasle su brže od produktivnosti, i to za skoro 69 odsto.

Najprofitabilnija preduzeća su ”Telekom”, PTT, Aerodrom ”Nikola Tesla” i ”Srbijagas”, koja su u 2010. ostvarila više od 90 odsto dobiti svih javnih preudzeća u državi. Ali, ni njima ne cvetaju ruže. Primera radi, čak i ”Telekom”, jedno od najprofitabilnijih javnih preduzeća, muku muči sa nelikvidnošću i zaduženošću. Ukupne obaveze ove firme su tri puta veće od obrtne imovine i čine 72 odsto vrednosti kapitala.

Najveći gubitaši su EPS i ”Željeznice Srbije”, koji su ostvarili 80 odsto ukupnog minusa javnih preduzeća. Ova dva preduzeća, zajedno sa ”Putevima Srbije”, grcaju i u najviše dugova. Ukupne obaveze su dva i po puta veće od obrtne imovine. Ipak, u svim ovim preduzećima, osim u ”Železnicama Srbije”, zarade su iznad proseka, i to za 38 odsto – u ”Jatu” su veće za dva i po puta, EPS-u 1,7, ”Putevima” i ”Resavici” po 1,1 put.

izvor: novosti.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *