Angela Merkel odbacila ideju o euroobveznicama

Dodajte komentar

Njemačka kancelarka Angela Merkel odlučno je danas odbacila ideju izdavanja euroobveznica kao rješenje evropske dužničke krize i rekla da “kolektivno dugovanje” ne bi riješilo problem. “Euroobveznice su apsolutno pogrešna ideja”, izjavila je Merkel dan nakon što je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo najavio mogućnost izdavanja zajedničkih obveznica eurozone.

Merkel je objasnila da je za dostizanje zajedničkih kamata za zaduživanje neophodno postići ujednačen nivo konkurentnosti među članicama eurozone i “slične budžetske situacije”. “To se ne dobija kolektivizacijom dugova”, rekla je njemačka kancelarka u govoru na frankfurtskom sajmu automobila. Merkelova je dodala da nema brzog i lakog rješenja za izlazak iz dužničke krize, te da je neophodno da države pojedinačno dovedu u red svoje finansije korak po korak.

Ekonomski zvaničnici EU najavili su mogućnost da do kraja mjeseca bude uplaćena nova tranša finansijske pomoći Grčkoj, što bi umanjilo prijetnju od njenog bankrota. Ova pomoć će omogućiti Grčkoj da ostane likvidna do drugog paketa pomoći od eurozone, ali ekonomisti upozoravaju da će privreda te zemlje biti u recesiji i tokom 2012. godine, četvrtu godinu za redom.

Potražnja za državnim obveznicama Španije i Francuske bila je dobra, ali je Vlada u Madridu morala da pristane na veću kamatu za obveznice sa dugoročnim rokom naplate.

izvor: biznis.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *