Britanska vlada pokrenula spor protiv Evropske centralne banke

Dodajte komentar

Britanska vlada odlučila je pokrenuti pravni spor protiv Evropske centralne banke zbog planirane promjene evropskih bankovnih propisa koji bi mogli naštetiti Londonu kao finansijskom središtu, javljaju u četvrtak britanski mediji.

Tako u ECB-u zahtijevaju da klirinške kuće kod kojih obrade transakcija finansijskih proizvoda denominiranih u eurima premašuju pet posto ukupnog obima poslovanja imaju sjedište u eurozoni.

Britansko ministarstvo finansija tvrdi da taj zahtjev nije u skladu s evropskim propisma pa je stoga pokrenulo postupak protiv ECB-a pred Evropskim sudom pravde.

“Odluka nije u skladu s evropskim propisima i načelima o temeljnom jedinstvenom tržištu jer onemogućuje kliring određenih finansijskih proizvoda izvan eurozone”, kazao je portparol britanskog ministarstva finansija.

“Vlada želi da se to pitanje riješi brzo i izvan suda ali po potrebi neće zazirati ni od nastavljanja pravnog postupka kako bi osigurala ravnopravnost britanskih preduzeća u cijeloj Evropskoj uniji”, dodao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *