Moody's snizio kreditni rejting francuskim bankama

Dodajte komentar

Crédit Agricoleu i Société Généraleu snižen je kreditni rejting za jedan stupanj, a Moody's takođe razmatra i snižavanje kreditnog rejtinga najveće francuske banke BNP Paribasa.

Kreditna agencija Moody's snizila je kreditni rejting francuskim bankama Crédit Agricole i Société Générale, pozivajući se na preveliku izloženost ovih banaka grčkom dugu, prenosi Reuters.

Société Générale-u, kreditni rejting na dug i depozite snižen je za jedan bod, sa Aa2 na Aa3 uz negativne izglede za dugoročni dužnički rejting, a Crédit Agricoleu snižen je kreditni rejting finansijske snage, takođe za jedan bod, sa C+ na C, kao i kreditni rejting na dugoročno zaduživanje sa Aa1 na Aa2.

Zbog alarmantnog dužničkog stanja u eurozoni, predstavnici Kine i SAD-a pozvali su evropske čelnike da spriječe širenje «euro zaraze», koja sve više prijeti Italiji.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je čelnike Evropske unije da hitno koordiniraju učinkovitiju fiskalnu politiku, a kineski premijer Wen Jiabao izjavio je kako je Peking spreman pomoći ugroženim članicama, no Evropa mora zaustaviti rast krize.

Kako bi obuzdala širenje krize, Italija u srijedu očekuje odobravanje novog paketa mjera štednje u vrijednosti 54 milijarde eura, a takođe će grčki premijer George Papandreou u srijedu održati telefonski konferencijski poziv s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem na kojem će bit riječi o daljem rješavanju grčke ekonomske situacije.

Moody's također razmatra i moguće snižavanje kreditnog rejtinga najveće francuske banke BNP Paribas, no prema navodima agencije, ova banka još uvijek ima dobru kapitalnu osnovu i adekvatnu profitabilnost koja joj daje potporu u izloženosti dugu Grčke, Portugala i Irske.

Kako bi vratila narušeno povjerenje, BNP Paribas je odlučio rasprodati 70 milijardi eura rizikom ponderisane aktive te do kraja 2012. godine smanjiti finansiranje u dolarima za 60 milijardi dolara.

Uprkos sniženom kreditnom rejtingu, guverner Francuske središnje banke Christian Noyer izjavio je kako ih ta odluka nije previše pogodila. «Moody's ima dosta strože kriterijume od ostalih kreditnih agencija, tako da snižavanje kreditnog rejtinga za samo jedan bod, još uvijek znači bolji rejting u odnosu na druge agencije», dodao je.

Ipak, akcije Société Générale-a su današnji berzanski dan počele padom od 5,6 % na 16,88 eura, dok su akcije Crédit Agricole banke izgubile 3,5 % na 4,99 eura. BNP Paribas već gubi 5,5 % uz cijenu od 26,52 eura.

Loše vijesti sa francuskog bankarskog tržišta već imaju odjeka i u regionu, pa su tako dvije velike njemačke banke Commerzbank i Deutsche Bank započele trgovanje sa padovima od po 3% i 2,6% ponaosob.

izvor: ft.com/bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *