Ministar finansija SAD učestvuje na sastanku ministara finansija Evropske Unije

Dodajte komentar

Tim Geithner, američki ministar finansija ( US Treasury secretary), učestvovaće na okupljanju ministara finansija EU u Poljskoj u petak, što signalizira rastuću zabrinutost Vašingtona oko evropskog odgovora na unutrašnju dužničku krizu. Geithner postaje sve više uključen u vršenje pritiska na Evropu da preuzme odlučnije poteze u rešavanju krize, posebno u toku regularnih konferencijskih poziva ministara finansija grupe G7 koji se sada već održavaju i na nedjeljnom nivou.

Iako jeGeithner bio pozivan na takve sastanke i u prošlosti, njegovo učešće je vrlo neuobičajeno, posebno u tako napetom momentu za ekonomije eurozone. Po riječima evropskih zvaničnika on do sada nije učestvovao na ovakvim skupovima.

Američko ministarstvo je potvrdilo za FT u ponedjeljak veče da će Geithner učestvovati na ovom samitu na poziv poljske vlade. On će voditi razgovore sa evropskim kolegama u vezi napora da se doprinese globalnom ekonomskom oporavku i nastavku saradnje na polju reformi finansijske regulacije.

Prošlonedjeljni sastanak G7 ministara finansija u Marselju je bio fokusiran dominantno na evropske probleme.Geithner je javno izrazio pouzdanost u evropsku sposobnost upravljanja krizom. Međutim privatno, američki zvaničnici su rekli da su evropljani odgovorni za tri četvrtine globalne nestabilnosti. Stoga evropski zvaničnici smatraju da put Geithner-a u Poljsku može biti dio napora da se izglade međusobni odnosi.

Amerikanci vrše pritisak na evropske lidere da podrže i nastave politiku ECB-a u vezi kupovine državnih obveznica posustalih perifernih članica eurozone, prije svega Španije i Italije, kako bi im se osiguralo kontinuirano zaduživanje po održivim stopama. Međutim ova politika ECB-a se našla na udaru kritika od strane Njemačke.

Geithner je javno sugerisao da Evropa preuzme manje javne, a odlučnije poteze kako bi povratila povjerenje na nestabilnom finansijskom tržištu, napominjući da se efektni odgovori obično rade brzo kako bi preduhitrili puls tržišta.

izvor: ft.com, prevod sa engleskog: bankar.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *