Makroekonomija – Nedjeljni pregled, 05.09.- 09.09.2011.

Dodajte komentar

Sunovrat EUR

Prethodna nedjelja na deviznom je tržištu donijela sunovrat EUR posebno nakon press obraćanja odlazećeg čelnika Evropske centralne banke (ECB) Tricheta čije riječi su tržišni akteri tumačili kao privremeno odustajanje od povećanja osnovne kamatne stope o kojem je uglavnom prethodnih mjeseci bilo najava. Trichet je objavio da je rizik od inflacija umjereniji sada nego ranije, ali i obznanio slabije perspektive ekonomskog rasta eurozone od ranijih. EUR se u odnosu na USD spustio na šestomjesečno dno dodirujući i vrijednost od 1,3640. U odnosu na japanski jen EUR se spustio na 105,85 vrijednost koju je prethodni puta imao u julu prošle godine.Dvije najveće centralne banke u Evropi, Evropska centralna banka (ECB) i Banka Engelske (BoE) zadržale su kamatne stope na dosadašnjim vrijednostima s tim što je BoE nastavila program monetarnih podsticaja težak 200 milijardi GBP. Evropska centralna banka smanjila je projekcije rasta eurozone u tekućoj godini na 1,6 odsto (ranije 1,9 odsto) te narednoj godini na 1,3 sa ranije prognoze od 1,7 odsto.

Centralna banka Švajcarske (SNB) u nemogućnosti da dalje brani rast svoje valute čija precijenjenost sve više otežava poslovanje tamošnjim izvoznicima i turističkoj privredi odlučila je da fiksira donji iznos vrijednosti u odnosu na jedinstvenu evropsku valutu pa je vrijednost EUR/CHF zakovana na minimumu od 1,2.

Slično evropskim i Banka Japana te Centralna banka Kanade i Banka Australije zadržale su ove nedjelje prema očekivanjima osnovne kamatne stope na dosadašnjim vrijednostima.

Stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) u najvećoj ekonomiji eurozone Njemačkoj u avgustu je na godišnjem nivou porasla sa 2,3 na 2,4 odsto, odnosno u EU harmonizovanoj varijanti 2,5 odsto. Ciljana stopa inflacije prema za eurozonu za ovu godinu ECB je 2 odsto.

Njemački izvoz smanjen je u julu za 1,8 odsto u odnosu na prethodni mjesec, što je više od očekivanog. I uvoz je u julu smanjen za 0,3 odsto u odnosu na mjesec ranije suprotno očekivanom rastu za 0,2 odsto. Njemački statistički zavod naveo je da je sezonski prilagođen trgovinski višak smanjen na 10,1 milijardu EUR u julu sa 11,5 milijardi, prethodnog mjeseca.

Nakon više mjeseci stagnacije američki izvoz je u julu porastao a smanjenjem uvoza smanjen je i spoljnotrgovinski deficit i to za 13,1 odsto u odnosu na mjesec ranije. Veliki skok izvoza mogao bi da pruži važnu podršku ekonomskom rastu u vrijeme kada je privreda SAD-a bila u opasnosti od nove recesije.

Broj inicijalnih zahtjeva za naknade za nezaposlenost u Sjedinjenim Američkim Državama na kraju prve nedjelje septembra mjeseca ponovo je porastao više od očekivanja (414 hiljada, očekivano 410) pa je i broj osoba koje u kontinuitetu primaju naknade za nezaposlenost na kraju posljednje nedjelje avgusta povećan 3,717 miliona (očekivano 3,7 miliona).

Stopa inflacije mjerena rastom potrošačkih cijena (CPI) u drugoj po velicini ekonomiji u svijetu, Kini, usporava. Godišnja stopa inflacije u avgustu je smanjena na 6,2 sa julskih 6,3 odsto. Istovremeno je objavljeno i da je u avgustu zabilježeno da je izmjeren rast proizvođačkih cijena sa godišnjih 7,2 u julu na 7,3 odsto pa bi se moglo ocijeniti da je usporavanje inflacije, za sada, kratkog daha.

Stopa nezaposlenosti u Kanadi u avgustu mjesecu je porasla na 7,3 odsto u odnosu na jul kada je iznosila 7,2 odsto. Blagi porast nezaposlenosti je bio i očekivan jer je kanadska ekonomija uglavnom zavisna od svojeg susjeda SAD gdje se bilježi usporavanje ekonomskih aktivnosti. Iz Kanade je stigla i vijest da je evidentirano usporavanje i u građevinskom sektoru tj. da je broj započetih novih stambenih objekata u julu smanjen na 185 hiljada što je 20 hiljada manje nego što ih je započeto prethodnog mjeseca (na godišnjem nivou).

Cijene akcijskih indeksa na najvećim berzama imale su padajući smjer bez izuzetka. Na dalekom istoku bilježen je pad indeksa i to tokijskog indeksa Nikkei 225 za 0,63 odsto dok je Hang seng pao 0,23 odsto. Na evropskim berzama Londonu i Frankfurtu indeksi FTSE i Dax 30 su imali pad od 2,33 odnosno visokih dnevnih 4,05 odsto u Njemačkoj. Na američkim berzama indeksi DJIA i S&P500 su zabilježili dnevne minuse od 2,69 odnosno 2,67 odsto.

Cijene nafte su imale su blagi pad u odnosu na dan ranije, uglavnom zbog rasta vrijednosti američkog dolara koji je glavna obračunska valuta u transakcijama naftom. Naftom tipa Brent sa isporukom u oktobru na ICE Futures tržištu u Londonu trgovano je po 114,4 USD dok je lakom američkom naftom na tržištu u New Yorku trgovano po cijeni od 88,45 USD za barel.

izvor: atlas-broker.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *