Manje banke će uništiti dužnička kriza

Dodajte komentar

Za banke je situacija dramatičnija nego 2008. godine, a dužnička kriza u eurozoni ograničavat će njihove zarade godinama i mogla bi izazvati propast manjih banaka, upozorili su bankari u ponedjeljak na konferenciji u Frankfurtu.

„Očekivanja za financijski sektor općenito vrlo su ograničena. Izgledi za rast prihoda limitirani su i aktualnom situacijom i strukturno“, kazao je Josef Ackermann, izvršni direktor Deutsche banke na konferenciji ‘Banke u tranziciji’.

Ponajviše zabrinjava dužnička kriza u eurozoni. Mnoge europske banke mogle bi se naći u velikim problemima, ako će morati prihvatiti ‘šišanje’ tržišne vrijednosti njihovih cjelokupnih portfelja državnih obveznica, umjesto otpisa samo 21 posto duga Grčkoj, kazao je Ackermann.

„Očigledno je da mnoge europske banke neće preživjeti ako će morati revalorizirati državne dugove u bilancama po tržišnoj vrijednosti“, kazao je Ackermann.

Strahovanja od širenja dužničke krize utjecala su na međubankarska tržišta novca, pa je bankama otežan put do dobivanja čak i dugoročnijih kredita, kazao je Ulrich Schroeder, direktor njemačke banke u državnom vlasništvu KFW, istaknuvši da sadašnja situacija podsjeća na financijsku krizu 2008. godine.

„Za banke je situacija dramatičnija nego 2008. godina jer su tada vlade mogle podržati banke. No, sada to više nije moguće“, kazao je Schroeder, istaknuvši da ne zna niti jednu banku koja bi u sadašnjem okruženju mogla izdati obveznice na sedam ili osam godina.

U ponedjeljak su na europskim burzama cijene dionica banaka zabilježile daljnji oštar pad. STOXX Europe 600 indeks bankarskog sektora potonuo je 6 posto, na najnižu razinu u 29 mjeseci.

Pritom je dionica Deutsche banke pojeftinila gotovo 9 posto, švicarske Credit Suisse oko 8, a Royal Bank of Scotland čak 12 posto.

Od početka godine europske su banke izgubile trećinu tržišne vrijednosti.

„Šanse za kratkoročni oporavak banaka vrlo su slabe zbog dužničke krize, strukturnih reformi i tužbi u vezi nepropisne prodaje vrijednosnica povezanih s hipotekama“, kazao je Manoj Ladwa, stariji trgovac u tvrtki ETX Capital.

Američke regulatorne vlasti tužile su 17 banaka zbog prodaje rizičnih hipotekarnih vrijednosnih papira, čija je vrijednost za financijske krize oštro pala, što je nanijelo goleme gubitke državnim stambenim kreditorima Fannie Maeu i Freddie Macu. Moguće su goleme odštete.

Predsjednik banke Credit Suisse Urs Rohner upozorio je, pak, da nova regulacija onemogućuje rizičnije aktivnosti banaka, što će također rezultirati padom njihove dobiti.

„Dioničari banaka mogu očekivati niže povrate na ulaganja“, kazao je Rohner.

izvor: business.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *