IPO-i internetskih kompanija hit na američkom tržištu

Dodajte komentar

Stručnjaci predviđaju da će tehnološke, a posbno internetske kompanije, s obzirom na visoke stope rasta koje obećavaju u nastavku godine biti “hit” što se tiče inicijalnih javnih ponuda.

S obzirom na negativna kretanja tržišta, ovo je ljeto bilo vrlo nepogodno za inicijalne javne ponude (IPO) na američkom tržištu, ali usprkos tome u nastavku godine može se očekivati jaka potražnja banaka i fond menadžera za dionicama tehnoloških kompanija, piše Reuters.

Tehnološke kompanije obećavaju visoke stope rasta te stručnjaci koje se bave inicijalnim javnim ponudama naglašavaju kako će potražnja za tim sektorom biti najveća. Jack Ablin, čelnik investicijskog odjela u Harris Privat Bank, koja pod upravljanjem ima 55 milijardi dolara, izjavio je kako “tehnološke kompanije znače rast”. Istaknuo je kako IPO kupci žele dio svega u nadi da će jedna od investicija biti novi Google.

Internetske kompanije najviše obećavaju

Od tehnoloških kompanija najviše potencijala imaju inicijalne ponude internetskih kompanija koje su se i tijekom godine pokazale najuspješnije. Tako je “poslovni facebook” LinkedIn ostvario iznenađujući profit u drugom kvartalu koji je uslijedio nakon inicijalne ponude. Nešto više od tri mjeseca nakon IPO-a dionice LinkedIna porasle su 80% u odnosu na inicijalnu cijenu.

Jedan od trenutno najvećih IPO-a na američkom tržištu trebala bi biti inicijalna ponuda Zynga, proizvođača internetskih igara koji se usmjerio na društvene mreže, a ovim putem planira prikupiti milijardu dolara. Kompanija je osnovana 2007., a u manje od tri godine poslovanja povećala je prihod za 600 milijuna dolara i ostvarila prihod.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *