Tužba vijeka: SAD tuže Bank of America, Barclays, Citigroup, JPMorgan, Credit Suisse

Dodajte komentar

Kao što je ranije najavljivano, američka Federalna agencija koja nadgleda poslovanje hipotekarnih divova odlučila je u petak popodne podnijeti tužbu protiv najvećih američkih (i europskih) bankarskih grupacija…

Tužba se odnosi na poslovanje banaka i njihovu ulogu u financijskoj krizi 2008. godine. U tužbi se tvrdi kako su banke skrivale pravu vrijednost i kvalitetu vrijednosnica osiguranih hipotekama. Hipotekrani divovi Fannie Mae i Freddie Mac u jeku financijske krize 2008. godine izgubili su više od 30 milijardi dolara – zbog čega je došla u pitanje i stabilnost svjetskog bankarskog sustava, što je naposlijetku i pokrenulo svjetsku recesiju.

Zbog “muljanja” s “kvalitetnom” vrijednosnica Amerika sada tuži bankarsku grupaciju Bank of America zbog gubitaka od 30,85 milijardi dolara. Tuže i Barclays zbog gubitaka od 4,9 milijardi dolara, UBS zbog 900 milijuna dolara, Nomuru zbog 2 milijarde dolara. U tužbi se spominju i Credit Suisse, Citigroup (3,5 milijardi dolara), Deutsche Bank (14,2 milijarde dolara), JPMorgan i First Horizon.

Kako prenose američki mediji, SAD će u tužbi tražiti naknadu svih “izgubljenih” sredstava.

Ovo bi moglo biti pakleno za američki i svjetski bankarski sustav…

izvor: poslovnipuls.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *