Predsjednik Svjetske banke: Globalna ekonomija ulazi u novu opasnu fazu

Dodajte komentar

Robert Zoellick, predsjednik Svjetske banke, upozorava da se finansijska kriza u Evropi pretvorila u veliku dužničku krizu, dok SAD mora riješiti problem dugova, potrošnje i poreske reforme kako bi poduprle jačanje privatnog sektora

Svjetska ekonomija ući će u “novu opasnu fazu tokom jeseni”, izjavio je u subotu u Pekingu predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick, otvarajući konferenciju o budućnosti Kine za razdoblje do 2030.

“Finansijska kriza u Evropi pretvorila se u veliku dužničku krizu i imala je teške posljedice za monetarnu i ekonomsku uniju, za banke i konkurentnost nekih zemalja. SAD mora riješiti problem dugova, potrošnje i poreske reforme kako bi podupro jačanje privatnog sektora”, rekao je predsjednik Svjetske banke.

U aktuelnom međunarodnom kontekstu usporenog jačanja privatnog sektora i oslabljenog povjerenja građana, Zoellick je pozvao Kinu da ubrza svoj prijelaz s ekonomije koja se bazira na investicijama i izvozu, na model koji bi imao veću ulogu u procesu potrošnje i inovacija, kao i u procesu “društvene integracije, čime bi se nadvladale podjele između gradskog i seoskog stanovništva.”

“U julu je Svjetska banka Kinu svrstala u kategoriju svjetskih ekonomija sa srednje visokim prihodima. Kina će ući u krug zemalja s vrlo visokim prihodima za 15 do 20 godina”, objasnio je.

Trgovinski partneri Kine, sa SAD-om na vodećem mjestu, od Pekinga traže reevaluaciju juana te bolji pristup kineskom tržištu kako bi se ujednačila trgovinska razmjena s tom drugom svjetskom ekonomijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *