Od sljedeće sedmice Makedonci će kešom moći da plate samo do 500 eura

Dodajte komentar

Od 1. juna, prema prošlogodišnjim izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, građani Makedonije neće moći da kupe proizvod ili robu u gotovini ako je skuplji od 500 eura.

Objašnjenje Ministarstva finansija za ovo zakonsko rješenje je da će pomoći u borbi protiv pranja novca i smanjiti sivu ekonomiju kao jedan od ključnih zahtjeva Evropske unije.

Zakon je usvojen prije godinu dana, kada je prag plaćanja pao sa 15.000 na 2.000 eura. Onda je od 1. januara prag smanjen na 1.000 eura, da bi se od 1. juna smanjio na 500 eura.

Zabrana se odnosi i na fizička i na pravna lica, a ako se prekrši zakon, primjenjuju se novčane kazne u iznosu od 5.000 do 80.000 eura, izvještavaju makedonski mediji.

Privrednici upozoravaju da ova mjera neće dati željeni efekat, već će se, naprotiv, tražiti svi mogući načini izbjegavanja plaćanja preko bankovnog računa.

Kažu da će se negativne posljedice na privredu osjetiti odmah, naročito ovog ljeta kada će se vratiti iseljenici iz inostranstva koji su tradicionalno najveći potrošači skuplje robe.

Očekuje se da će najviše biti pogođeni prodavci namještaja i bijele tehnike. Takođe je problem da određena prodajna mjesta nemaju ni POS terminale za elektronsko plaćanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *