Nezapamćeno interesovanje turista za Crnu Goru, samo da kiša prestane

Dodajte komentar

Pokazatelji u predsezoni govore da će ovo biti rekordna ljetnja turistička sezona. Sagovornici CdM-a tvrde da crnogorski turizam i dalje muče neke od starih boljki, ali da je i dalje najbrže rastuća turistička destinacija i da je interesovanje turista kao nikada.

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja CTU Žarko Radulović, za CdM kaže “maj ide odlično, te nema razloga da tako ne bude sve do novembra”. Ipak, upozorava da je moguće da bude problema zbog vremenskih prilika koje nikome ne idu u prilog.

“Proljeća skoro da nema. Bojim se da će vrijeme da se stabilizuje u periodu septembar-oktobar. Malo će nestabilno vrijeme uticati da vanpansion, restorani i terase da pate. Drugi veliki problem je što nemamo radne snage, a interesovanje za Crnu Goru kao destinciju je veće nego ikada. Krenulo je interesovanje sa svih adresa i samo raste. Evropa nas je prihvatila”, tvrdi Radulović.

Upozorava da i dalje Crna Gora ima problem sa smećem, a tu su još buka i taksi.

“Kada je Budva u pitanju ostaje još jedno ljeto da imamo ružnu sliku kada je uređenost u pitanju”, jasan je Radulović.

Predsjednik Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore Dragan Ivančević za CdM navodi probleme s kojima se Ctna Gora suočava i ko je za to odgovoran. On za CdM tvrdi da se dosta kasnilo u donešenju odluka vezanim za problem s privremenim objektima, posebno onih odluka koje su u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma, Morskog dobra.

“Do kraja nijesmo imali definiciju koji će objekti ostati, nemamo definisano stanje na terenu, a sezona je u toku, što je uticalo na to da na pojedinim djelovima obale nemamo potpunu izgrađenost, uređenost i izgled turističkih mjesta za dobru posjećenost u predsezoni.  Ima tu određenih problema. Neodlučnost i možda nedostatak hrabrosti prije svega u Ministarstvu održivog razvoja i turizma da donesu planove i projektuju turistička mjesta i eliminišu sve one pojave i objekte koji ne ispunjavaju urbanističko tehničke uslove i kvalitet koji nam je potreban da bi mogli da budemo ozbiljna turistička drstinacija”, smatra Ivančević.

Da bi muka bila još veća, dodaje on, ovo je najkišnija predsezona koju pamtimo.

“Možete sve uraditi dobro, ali svaki turista koji dolazi u predsozoni, zapravo je tu da osjeti sunce, more, sve one čari koje Mediteran pruža, svako je očekivao malo više sunca. Nadamo se da će doći kvalitetna glavna i postsezona i da ćemo tako da imamo šansu da nastavimo trend rasta i da ostanemo na poziciji najbrže rastuće turističke destinacije.
Za vrijeme ostaje da se molimo svevišnjem, a očekujem da ćemo dobru sezonu krunisati dobrom posjetom. Kvalitet sezone se može ocijeniti tek na njenom kraju. Očekujem da sezona ispuni svoj cilj i da će nas preporučiti da smo spremni da u narednom periodu ponudimo kvalitet više”, zaključio je Ivančević.

Prema podacima od 18. maja, u Crnoj Gori je boravilo 29 hiljada turista, deset odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, što je saopštila portparolka Nacionalne turističke organizacije (NTO), Nina Vukčević

Tokom prva tri mjeseca ove godine u hotelima i privatnom smještaju boravilo je preko 166 hiljada turista, odnosno 38 odsto više, koji su ostvarili preko 645 hiljada noćenja, 22 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *