Još se ne zna koliki je broj nelegalnih objekata u Podgorici

Dodajte komentar

Koliki je broj nelegalnih objekata u Podgorici još se ne zna jer Ministarstvo održivog razvoja i turizma nije dostavilo orto-foto snimak Upravi za nekretnine, saopštio je Dejan Mugoša,predstavnik Sekretarijata za planiranje, na jučerašnjoj centralnoj javnoj raspravi o odluci o uvođenju godišnje naknade za korišćenje prostora.

Njegova koleginica Radmila Maljević saopštila je da su prije mjesec dana od Uprave za nekretnine dobili zvaničan odgovor da im Ministarstvo održivog razvoja i turizma nije dostavio orto-foto snimak.

Odlukom o uvođenju godišnje naknade za korišćenje prostora, kako je saopštio Dejan Mugoša, predviđeno je da vlasnici bespravnih objekata koji se nalaze na orto-foto snimku, a koji u utvrđenom zakonskom roku nijesu podnijeli zahtjev za legalizaciju objekta, kao i oni koji su podnijeli zahtjev za legalizaciju ali su odbijeni, plaćaju godišnju naknadu za korišćenje prostora.

“Rok za izradu orto-foto snimka bio je šest mjeseci od dana usvajanja zakona. To znači da je Ministarstvo održivog razvoja, orto-foto snimak trebalo da izradi zaključno sa majem 2018. godine. Svi oni objekta koji ne bude na orto-foto snimku neće biti legalizovani iako je taj vlasnik podnio zahtjev. Zaključno sa današnjim danom, mi kao Sekretarijat nemamo zvanično dostavljeni orto-foto snimak mada u suštini on se dostavlja Upravi za nekrentine. Kada bude zvaničan orto-foto snimak mi se tada obraćamo Katastru i pitamo da li objekta ima na sminku. Oni su tada dužni da nam dostave izjašnjenje naspram kojih ćemo se mi i upravljati”, rekao je Mugoša.

Podgoričanin Zarija Vukčević pročitao je saopštenje Ministarstva održivog razvoja i turizma iz jula 2018. godine u kojem je naznačeno da su tada snimljene sve opštine Crnogorskog primorja, zatim teritorije Podgorice, Danilovgrada, Nikšića i Cetinja.

“Tada je saopšteno da je nakon snimanja teritorije zabranjena gradnja objekata. Od tada je niklo na hiljade objekata i kako mi sada da vjerujemo bilo kojem organu”,  saopštio je Vukčević.

Stanovnik Radničke ulice Vukašin Milutinović saopštio je da je trebalo napraviti socijalne kartone da se zna koliko se novca može naplatiti od građana.

“Niko ne bježi od toga da se plati porez državi. Ja sam 33 godine radio u KAP i odvajao u stambeni fond, pa su me otjerali. Moraju se napraviti socijalni kartoni jer je ovdje više socijalno ugroženih nego bogatih. Ovo je harač i ne znam do kada će narod da trpi”, rekao je Milutinović.

Milutinović je naveo i da je Sekretarijat trebalo da odluku dostavi mjesnim zajednicama pa da se građani upoznaju. Dejan Mugoša je saopštio da je propust Sekretarijata to što ona nije dostavljena mjesnim zajednicama kako bi se građani upoznali.

Predstavnik mještana Park šume Zagorič Radovan Jeremić saopštio je da građani ne mogu prihvatiti novi namet koji je predvidio Glavni grad.

“Ministar prosvjete Šehović i njegove kolege ministri su dobili 150.000 eura subvencija jer drže ovu vlast. Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša je podijelio 200 stanova bez konkursa. Znači, njima može biti a nama ne. Ovo građani ne mogu da prihvate, a čim ne mogu da prihvate, znači i da neće pa neka nas hapse”, poručio je Radovan Jeremić.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *