Naslovne strane dnevnih novina za 24. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Prodato četiri miliona eura obveznica

Na Montenegroberzije juče prodato 4.025 državnih obveznica sa rokom dospijeća za pet godina, za 4,041 milion eura. Njihova cijenaje povećana 0,10 odsto. Podsjetimo da će se u ponedjeljak, 27. maja, i utorak, 28. maja, održati aukcija za prodaju druge tranše obveznica države ukupne emisije od 140 miliona eura. Rok dospijeća je pet godina, a kamatna stopa tri odsto.

Osnivaju novu firmu sa manje radnika

Radi razvoja i optimizacije poslovanja sklopljeno je strateško partnerstvo Nikšićkog mlina i DPS Klas, u okviru kojeg nijesu planirane veće organizicione promjene, saopšteno je iz nikšićke kompanije. Strateško partnerstvo će se sprovesti kroz osnivanje preduzeća uz zajednički interes i ulaganja, koje će se baviti proizvodnjom i distribucijom proizvoda pod nazivom Nikšićki mlin navodi se u saopštenju tog preduzeća i dodaje da će u novom preduzeću biti zaposlen dio radnika Nikšićkog mlina, u skladu sa potrebama poslovanja. Nikšićki mlin od 2008. godine posluje u okviru Agrogloba, članice MK grupe.

Grade stambeno-poslovnu zgradu od 840 kvadrata

Opština Tivat je investitor stambeno-poslovne zgrade ukupne bruto površine 839,1 kvadrata, na koju je saglasnost dao v.d. glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović. Zgrada će se nalaziti na urbanističkoj parceli broj 134b, u zahvatu DUP-a “Tivat -centar, a površina parcele je 289 kvadrata. Projektant je podgorička kompanija GKM, čiji osnivač i izvršni direktor je Goran Pešić, a projekat je uradila arhitektica Jelena Rabrenović.

Dan

Plate nam više ne smiju kasniti

Zaposleni u Bolnici Meljine juče su se okupili i jedan sat mirno protestovali u krugu ustanove, tražeći od Vlade da se riješi status ove privatne zdravstvene ustanove, da se ona uvede u sistem javnog zdravstva, da se zaposlenima obezbijede redovna primanja i da im se izmire doprinosi na plate za poslednje tri godine.

Preispitaće sve ugovore

Vlada je donijela odluku na jučerašnjoj sjednici da od 1. juna ukida nižu naknadu za podsticaje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OIE1), dok je i dalje ostala OIE2 koja iznosi skoro cent po jednom potrošenom kilovat-satu. OIE1 više neće plaćati građani i preduzeća preko računa za struju, već će je Vlada plaćati iz budžeta od prihoda dobijenih od zagađivača, tj. od akcize na ugalj. OIE1 je iznosila skoro pola centa po kilovat-satu i plaćala se do 300 potrošenih kilovat-sati. OIE2 se plaća nakon 300 potrošenih kilovat-sati.

Kinezima oprostili 24 mmiliona carina i akciza

Glavni izvođač radova na autoputu, kineski CRBC od maja 2015. godine, pa do danas oslobođen je od plaćanja 24 miliona eura za carinu i akcizu, pokazuju pod aci Uprave carina. Iz resora koji vodi Vladan Joković “Danu su nedavno dostavljeni podaci u vezi sa carinama i akcizama za 2018. i dio 2019. godine, dok su nam lani proslijedili podatke za preostale tri godine.

Vijesti

Dnevne novine

Odbijena inicijativa za saslušanje Radoja Žugića

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet odbio je inicijativu poslanika SDP-a Raška Konjevića o kontrolnom saslušanju guvernera Centralne banke (CBCG) Radoja Žugića, povodom stečaja u Atlas banci, saopšteno je na jučerašnjoj sjednici Odbora. Stečaj u Atlas banku je uveden 5. aprila, a Konjević je inicijativu za saslušanje guvernera CBCG podnio krajem tog mjeseca.

Imovina Vektra Boke na prodaju za 12 miliona

Odbor direktora kompanije Vektra Boka, biznismena Dragana Brkovića, raspisao j e javni poziv za prodaju dijela nepokretne imovine tog hercegnovskog preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od 11,91 milion eura, a zainteresovani pisane ponude mogu dostaviti do 7. juna.

NOVI PROJEKTI NEĆE POVEĆAVATI CIJENU STRUJE

Jedna od naknada za obnovljive izvore energije, koja se pod šifrom “OIE 1” obračunavala u okviru računa za struju, od 1. juna će se pokrivati sredstvima koja se naplaćuju od zagađivača životne sredine. To je saopštila ministarka ekonomije Dragica Sekulić nakon jučerašnje sjednice Vlade, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *