Holandski lanac supermarketa donosi revoluciju u snižavanju cijena

Dodajte komentar

Holandski lanac supermarketa Albert Heijn testira revolucionarni sistem snižavanja cijena hrane. Kompjuterski upravljan sistem dinamički snižava cijene hrane u zavisnosti od više kriterijuma, a cilj je da se bacanje hrane kojoj je istekao rok trajanja svede na minimum, piše Večernji list.

O snižavanju cijena odlučuje algoritam koji u realnom vremenu prati sljedeće parametre – rok trajanja, vremenske uslove, količinu, istoriju prodaje pojedinog proizvoda i neke druge kriterijume, objavili su iz supermarketa Albert Heijn. Snižavanjem cijena trebalo bi da se postigne to da na kraju dana na policama ne bude nijednoga proizvoda kojem je istekao rok trajanja.

Do sada je lanac Albert Heijn na svježu ribu kojoj je toga dana isticao rok trajanja ujutro stavljao etiketu s natpisom – “Sniženo 35 posto, šteta je ovo baciti”. – Sistem s istaknutim fiksnim popustom statičan je, realno je neinteligentan. Jer popust je uvijek isti.

Dinamičkim određivanjem cijena on bi se mogao i povećati zadovoljavanjem uslova postavljenih u algoritam – kazala je za list De Limburger Anoesjka Aspeslagh, portparolka lanca Albert Heijn.

Kako to izgleda kod nas? Proizvod koji se približava isteku roka ide na akciju, kada ostane malo vremena, posebno se označi i istakne. Ako ste, s druge strane, proizvođač i imate sličnu situaciju, možete te proizvode ponuditi food outletu. Ili on nakon isteka roka trajanja ide na uništenje. Osnovni problem koji progresivna društva prepoznaju u ovoj priči je bacanje hrane – koje u svijetu nema za bacanje. Procjena je Prehrambene i poljoprivredne organizacije UN da maloprodajne lance bacanje hrane godišnje košta gotovo sto milijardi dolara na svjetskom nivou, prenosi Poslovni dnevnik.

Algoritam za holandski supermarket razvio je izraelski startup Wasteless.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *