Venecuela izbacuje VISA, Mastercard i Maestro kartice

Dodajte komentar

Centralna banka Venecuele i upravljačke institucije bankarskog sektora (SUDEBAN) te zemlje odlučili su da do kraja januara 2020. godine otkažu sporazume s Visa, Mastercard i Maestro franšizama, javio je specijalizovani finansijski portal Banca y Negocios.

Prema planu, operacije s debitnim karticama tih sistema u Venezueli trebalo bi da budu obustavljene od 30. novembra ove godine, a od 30. januara 2020. s kreditnim karticama.

SUDEBAN je naložio finansijskim institucijama stvaranje nezavisnog platnog sistema u svjetlu američkih sankcija protiv Venecuele i najava predsjednika Madura o “dedolarizaciji” zemlje. Banke prema tom nalogu moraju razviti “suvereni” sistem za obradu debitnih i kreditnih transakcija kupaca, korišćenjem biometrijske identifikacije.

Stručnjaci smatraju malo vjerovatnim uspostavljanje takvog sistema u kratkom vremenu i navode kako se u Venecueli posljednjih mjeseci zapravo provodi dolarizacija, jer je upotreba dolara gotovo potpuno liberalizovana.

Američke sankcije protiv Venecuele na snazi su od marta 2015, kada ih je predsjednik Barak Obama uveo za niz venecuelanskih zvaničnika kao odgovor na protjerivanje američkih diplomata iz te zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *