Viši sud potvrdio optužnicu protiv Kneževića i Đurđića

Dodajte komentar

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv predsjednika „Atlas grupe“ Duška Kneževića i bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića.

Njima je biti suđeno pred sudijom specijalnog odjeljenja Dragojem Jovićem. To je televiziji “Vijesti” saopštila savjetnica za odnose s javnošću Aida Muzurović.

Optužnicom specijalne tužiteljke Stojanke Radović, oni se terete za nezakonito izdavanja garancije na iznos od 12,5 miliona.

Kneževiću je na teret stavljeno krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju izvršenog putem podstrekavanja dok se Đurđić tereti za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

U optužnici se navodi da je Knežević 20. maja 2015. s umišljajem nagovorio Đurđića, glavnog izvršnog direktora “Atlas banke” AD Podgorica, da potpiše garanciju i ovjeri službenim pečatom garanciju za “Kaspia Properties Holdings Limited” iz Dubaija, na 12,5 miliona eura.

Dok je optuženi Knežević iz Londona tvrdio da nije kriv, drugooptuženi Đurđić je tokom istrage objasnio kako je do potpisivanja sporne garancije došlo, ali i otkrio da to su to radili i ranije.

U tužilačkom aktu, napisanom na 21 stranicu, tužilac osim izjave svjedoka detaljno objašnjava da kriminalne radnje koje se optuženima stavljaju na teret, ali i rezultate ekonomsko – finansijskog vještačenja kojim je utvrđeno da su garncije izdate u suprotnosti sa bankarskim propisima.

Ovo je ipak samo jedna u nizu istraga koie je pokrenulo Specijalno tužilaštvo protiv Kneževića i članova njegove kriminalne grupe, a koja je rezultirala podizanjem optužnice. U drugim istragama šteta koju su, kako se sumnja nanijeli, prelazi ukupno preko pola milijarde eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *