Tesla Motors ima novca još samo deset mjeseci?

Dodajte komentar

Izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla Motors, Elon Musk, kazao je svojim radnicima kako će Tesla ostati bez novca za deset mjeseci ukoliko se ne dogode ozbiljne promjene u smislu smanjenja troškova, pišu strani mediji.

U e-mailu koji je Musk proslijedio američkim medijima, navodi kako su mjere smanjenja troškova u kompaniji neophodne bez obzira što je Tesla u ovoj godini zaradila 2,7 milijardi dolara. Musk i Zach Kirkhorn, odnedavno direktor finansija u Tesli, pregledaće sve troškove bilo koje vrste širom svijeta, uključujući plate, putne troškove, najmove, doslovno svaku uplatu koja odlazi s bankovnog računa kompanije, navodi se u e-mailu.

Tesla je završila prvi kvartal 2019. sa 2, 2 milijarde dolara zarade u gotovini. Međutim, kompanija je izgubila 702 miliona dolara, pa je Musk u aprilu izjavio da će Tesla morati na “spartansku dijetu”. Kompanija se potom izvukla i podigla prihode na 2,7 milijardi dolara.

“Ovo je veliki novac ali nam daje samo deset mjeseci da ne doživimo bankrot“, poručio je Musk.

Ovo nije prvi put da je američki milijarder najavio finansijski krah Tesle. On je prije godinu dana rekao kako će kompanija ostati bez novca usljed proizvodnje famoznog Modela 3. Inače o tom automobilu govorilo se kao o automobilu koji bi iz korijena trebao promeniti automobilsku industriju.

Američki proizvođač automobila i električnih motora nedavno je najavio i kako će otpustiti skoro 3.000 radnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *