Opštine počele da koriste novac iz Fonda za podršku

Dodajte komentar

Od februara do polovine maja, četiri opštine su povukle iz Fonda preko 162 hiljada eura, kazala je Pobjedi generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države u Ministarstvu finansija, Snežana Mugoša.

To je, dodala je ona, tek početak, a cilj je veće korišćenje sredstava EU fondova i drugih donatora za realizaciju razvojnih projekata u opštinama.

Formiranje Fonda je predviđeno Zakonom o finansiranju lokalne samouprave koji je stupio na snagu 15. januara.

“Zakonom o budžetu Crne Gore za tekuću godinu, Fondu je opredijeljeno dva miliona eura. Od februara do polovine maja opštine Danilovgrad, Herceg Novi, Rožaje i Tuzi su iz Fonda povukle ukupno 162,66 hiljada eura”, kazala je Mugoša.

Kako je navela, očekivanja Ministarstva finansija su da će se do kraja godine povući značajan dio sredstava koja su planirana za ove namjene.

Mugoša je pojasnila da Fond funkcioniše po revolving modelu, a njegova svrha je stvaranje mogućnosti da se opštinama u vidu pozajmice opredijele sredstva neophodna za predfinansiranje projekata koji se finansiraju iz donatorskih sredstava.

“Uslov za korišćenje sredstava ovog fonda je prethodno potpisan ugovor između opštine i donatora ili vodećeg partnera na projektu”, rekla je Mugoša.

Prema njenim riječima, kada se odobri projekat i kad njegova realizacija otpočne, praksa je da donator poslije prvog evaluacionog perioda refundira novac za taj period i avansira sredstva za nastavak projekta.

“Opština vraća sredstva u Fond za podršku, nakon refundacije od donatora ili vodećeg partnera, najkasnije u roku od 12 mjeseci od dana povlačenja sredstava iz Fonda”, kazala je Mugoša.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *