Naslovne strane dnevnih novina za 20. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dan

Sin Medenice za godinu prodao naftu vrijednu 1,8 miliona

Kompanija Timi, vlasništvo Miloša Medenice, sina predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, u prošloj godini je pozitivno poslovala, za razliku od nekoliko ranijih godina kad su bilježili gubitke. U finansijskim izvještajima za 2018. godinu, koji su dostavljeni Poreskoj upravi, može se vidjeti da je firma Medenice ostvarila prihod od prodaje naftnih derivata u iznosu od oko 1,8 miliona eura. To je uvećanje prihoda od prodaje od više od 700 hiljada eura, u odnosu na 2017. godinu.

Ostvarili dobit od 57,45 hiljada eura

Luka Bar je u prvom kvartalu ove godine ostvarila neto dobit od 57,45 hiljada eura, dok je u istom periodu prošle zabilježila gubitak od 161,51 hiljadu eura. Poslovni prihodi kompanije su, prema podacima iz konsolidovanog izvještaja o poslovanju koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, na kraju marta iznosili 1,84 miliona eura, što je 14,2 odsto manje nego u uporednom periodu, prenijela je juče agencija Mina biznis.

Crnogorska plovidba očekuje odštetu od 445 hiljada eura

Predstavnici “Crnogorske plovidbe pokrenuli su proceduru naknade štete zbog havarije broda “Dvadeset prvi maj, koja se dogodila sredinom februara prošle godine u bugarskoj luci Burgas. Radi se o incidentu koji je izazvao bugarski feribot “Drujba, koji je udario u lijevi bok crnogorskog broda usidrenog u luci.
Prema ranijim navodima sajta www.insurancemarinenews.com, od sudara su nastala oštećenja na trupu, glavnoj palubi i dijelu brodske opreme broda “Dvadeset prvi maj. Procjena štete je obavljena i uprava “Crnogorske plovidbe očekuje da će u ovoj godini dobiti odštetu od oko 445 hiljada američkih dolara. To se može vidjeti u izvještaju menadžmenta o poslovanju “Crnogorske p lovidbe u prošloj godini, u koji je “Dan imao uvid.

Pobjeda

U Dobroti od 1.800 do 3.700 eura za kvadrat

Zabrana kolektivne gradnje, odnosno velikih stambenih zgrada i smanjenje koeficijenta izgrađenosti, kako je to predviđeno nacrtom prostornourbanističkog plana Kotora, nesumnjivo će dovesti do značajnog povećanja ionako visokih cijena stambenog prostora u ovom gradu. Nacrtom PUP-a, koji je nedavno prezentovan, precizirano je da građevinske zone ostaju nepromijenjene, ali je predviđeno smanjenje koeficijenta izgrađenosti i zabrana kolektivne gradnje, odnosno moći će se graditi isključivo spratnosti, prizemlje, sprat i potkrovlje bez suterena.

Neto dobit Luke Bar 57.000 eura

Luka Bar je u prvom kvartalu ove godine ostvarila neto dobit od 57,45 hiljada eura, dokje u istom periodu prošle zabilježila gubitak od 161,51 hiljadu eura. Poslovni prihodi kompanije su, prema podacima iz konsolidovanog izvještaja o poslovanju koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, na kraju marta iznosili 1,84 miliona eura, što je 14,2 odsto manje nego u uporednom periodu.

Danilovgrad, Rožaje, Herceg Novi i Tuzi brže do EU novca

Opštine su počele da koriste Fond za podršku za predfinansiranje donatorskih projekata, kojije nedavno osnovan. Od februara do polovine maja tekuće godine četiri opštine Danilovgrad, Herceg Novi, Rožaje i Tuzi su povukle iz ovog fonda ukupno 162.661 euro, kazalaje Pobjedi mr Snežana Mugoša, generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države u Ministarstvu finansija. To je, dodaje ona, tek početak, a cilj je veće korišćenje sredstava EU fondova i drugih donatora za realizaciju razvojnih projekata u opštinama.

Dnevne novine

Povlašćenim proizvođačima struje isplaćeno više od pet miliona

Vlasniku vjetroelektrane Krnovo, kompaniji Krnovo Green Energy, od početka godine do kraja aprila je po osnovu podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora isplaćeno 4,3 miliona eura, dok su vlasnici 13 malih hidroelektrana zaradili 1,14 miliona, što je ukupno 5,45 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

Novi projekti Plantaža vrijede četiri miliona

Plantaže će realizovati novi investicioni ciklus vrijedan više od četiri miliona eura, koji će obezbijediti razvoj kompaniji, ali i benefite crnogorskoj ekonomiji i građanima, kazao je premijer Duško Marković. On je u subotu posjetio kompaniju koja podiže nove vinograde na 55 hektara vrijedne milion i po i otvara hladnjaču za prijem, skladištenje i manipulaciju svježeg voća vrijednu dva miliona.

Za razvoj distributivne mreže godišnje do 30 miliona eura

U naredne tri godine planirana je realizacija oko 600 projekata za razvoj elektrodistributivnog sistema u Crnoj Gori u koje će godišnje biti uloženo od 25 do 30 miliona eura, saopštio je rukovodilac Direkcije za investicije, razvoj i TIS u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) Dragoslav Damjanović. Učestvujući na okruglom stolu pod nazivom Planovi razvoja energetskog sektora Crne Gore”, koji je održan u okviru savjetovanja CG KO CIGRE u Bečićima, Damjanović je kazao da je na osnovu brojnih analiza urađen krovni dokument razvoja distributivne mreže za narednih deset godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *