I Intel, Qualcomm i Broadcom okreću leđa Huawei-u

Dodajte komentar

Uz Google, s Huaweijem prestaju da psluju Intel, Qualcomm i Broadcom, trojica vodećih svjetskih proizvođača čipova, javlja The Verge.

Odluka navedenih kompanija uslijedila je vrlo brzo nakon vijesti da je Google ukinuo Huaweiju pristup Google Play uslugama, čime ga je doslovce pogurao s tržišta Android pametnih telefona prisiljavajući kinesku kompaniju da razvije vlastitu verziju svog operativnog sistema koji se temelji na vrlo bazičnoj formi open-source sistema Android.

Prema Bloombergu, zaposleni američkih kompanija koje proizvode čipove obaviješteni su kako su, do daljnjega, njihove kompanije prestale sarađivati s Huaweijem.

Intel inače opskrbljuje Huawei s čipovima i procesorima za PC računare, a Qualcomm s modemima i drugim procesorima. Huawei ne bi trebao da bude toliko pogođen s prekidom poslovne saradnje s Qualcommom jer i sam proizvodi mobilne procesore i modeme.

Navodno će Huaweiju trenutna zaliha čipova trajati najmanje tri mjeseca, što bi trebalo da bude dovoljno vremena da se sazna je li trenutna mjera SAD-a samo taktika zastrašivanja ili trajna i ozbiljnija mjera američke vlade.

Kompanija Microsoft još uvijek nije komentarisala hoće li prestati isporučivati svoj operativni sistem Windows Huaweiju, no velika je vjerovatnoća da će i ona morati da ispoštuje novu odredbu Bijele kuće.

Huawei već neko vrijeme razvija svoje alternative za Android i Windows, baš u slučaju da ga zadese nezgodne situacije poput ove.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *