FBI pokrenuo istrage protiv Johnson&Johnsona, Siemensa, GE i Philipsa

Dodajte komentar

FBI je pokrenuo istragu protiv korporativnih divova Johnson & Johnsona, Siemensa, General Electrica i Philipsa zbog sumnje da su podmićivali brazilske funkcionere u slučaju vezanom za prodaju medicinske opreme, kazala su za Reuters dva brazilska istražioca.

Brazilski tužioci sumnjaju da su te kompanije u protekle dvije decenije podmićivale vladine funkcionere kako bi osigurale narudžbe medicinske opreme, namijenjene sistemu zdravstvene zaštite u toj južnoameričkoj zemlji.

Brazilske vlasti tvrde da se više od 20 kompanija možda udružilo u “kartel” koji je podmićivao funkcionere. Optužuju takođe vladu da je “napumpavala” cijene medicinske opreme, poput uređaja za magnetsku rezonancu i opreme za protetiku.

Johnson & Johnson, Siemens, General Electric i Philips, čija ukupna tržišna kapitalizacija iznosi gotovo 600 milijardi dolara prema cijenama dionica na jučerašnjem zatvaranju tržišta, najveća su strana poduzeća protiv kojih je u Brazilu u proteklim godinama pokrenuta istraga zbog sumnje u korupciju.

Ako se utvrdi da su prekršile zakone, velike američke i evropske kompanije mogle bi se suočiti i s velikim novčanim i drugim kaznama u SAD-u, prema zakonu o suzbijanju korupcije u inostranstvu (FCPA), koji građanima, te domaćim i stranim kompanijama s vrijednosnim papirima izlistanim na američkim berzama zabranjuje podmićivanje stranih dužnosnika radi dobijanja posla.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *