Cijena nafte u porastu

Dodajte komentar

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su u porastu nakon što je iz Organizacije zemalja proizvođača i izvoznika nafte (OPEK) sugerisano da će i zadržati mjeru smanjenja proizvodnje, koja je pomogla da ove godine cijene dostignu više nivoe.

U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora porasla za 90 centi ili 1,3 odsto i sada je 73,11 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena barela svijetle sirove nafte veća za 71 cent ili za 1,1 odsto i iznosi 63,47 dolara.

Saudijski ministar za energetiku Halid el Falih rekao je da je među članicama OPEK-a i drugim proizvođačima postignut konsenzus da će “blago” smanjiti zalihe sirove nafte, ali da će odgovoriti na potrebe “nestabilnog tržišta”.

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail el Mazruej ranije je rekao da proizvođači mogu da reaguju na svaki nedostatak nafte na tržištu i da smatra da smanjenje zaliha sirove nafte nije ispravna odluka.

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je juče Teheranu u poruci objavljenoj na društvenoj mreži “Twitter” da bi sukob predstavljao i “zvaničan kraj” Irana.

Saudijska Arabija je saopštila da je spremna da reaguje “svom silom” i da je Iran taj koji treba da radi na izbjegavanju sukoba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *