Naslovne strane dnevnih novina za 17. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Sindikalac pronevjerio 300 hiljada eura

NVO Udruženje za implementaciju prava (UZIP) iz Herceg Novog je osnovnom državnom tužiocu i Upravi policije podnijelo krivičnu prijavu protiv Igora Sijerkovića, v.d. predsjednika Sindikalne organizacije Instituta Dr Simo Milošević, i drugih N.N. lica, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo pronevjera. Njemu se stavlja na teret da je raspolagao sa 414.683 eura, isključivo namijenjenih rješavanju stambenih potreba zaposlenih, na način što je novac pozajmljivao pojedinim radnicima, te da je od pomenute cifre ostalo svega oko 50.000 eura.

Milova braća neće privatizovati Bukovicu

Građanski pokret URA podržava nastojanje mještana sela kraj Bukovice da spriječe izgradnju mini-hidroelektrana (mHE). Iz te partije su naveli da će biti dosledni u politici očuvanja životne sredine i sprečavanju devastacije Crne Gore zarad interesa pojedinaca okupljenih oko porodice Đukanović.
Mještani su se u srijedu okupili na mjestu gdje firma Hidra MNE planira da gradi mini-hidroelektranu. Ta firma je započela pripremne radove i dovela mašine, tvrdeći da sve rade po propisima, dok su mještani naveli da probijaju puteve i grade mHE na zemljištu koje je u vlasništvu fizičkih lica.

Potrošačke cijene porasle 0,9 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu su u odnosu na mart u prosjeku više za 0,1 odsto, saopštili su iz Monstata. U odnosu na isti mjesec prošle godine potrošačke cijene su u prosjeku više za 0,9 odsto. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: goriva i maziva za motorna vozila, povrća, mesa, mlijeka, sira i jaja, voća, ulja i masti. Potrošačke cijene u periodu januar-april 2019. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 0,6 odsto piše u saopštenju.

Vijesti

Pobjeda

Koncesioni akt za aerodrome ponovo vraćen na doradu

Vlada juče nije raspravljala o prijedlogu koncesionog akta za aerodrome sa prijedlogom ugovora o koncesiji, iako je on bio jedna od 46 tačaka u najavi dnevnog reda. Iz Biroa za odnose sajavnošću Pobjedi je rečeno da ovaj prijedlog nije uvršten u konačni dnevni red, koji se usvaja na početku sjednice Vlade, nego je vraćen na doradu i da će o njemu ponovo raspravljati Komisija za ekonomsku politiku. Vlada je juče usvojila izvještaj o poslovanju Aerodro ma za prošlu godinu.

Oduzeli licencu Farmediji

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) oduzelaje podgoričkoj kompaniji Farmedia licencu za trgovinu na veliko naftnim derivatima. Usvojili su zahtjev Petrola Crna Gora MNE za izmjenu licence za skladištenje i distribuciju naftnih proizvoda i tečnog naftnog gasa u smislu proširenja na benzinsku stanicu u Baru.

Poboljšavati upravljanje javnim finansijama

Potrebnoje poboljšavanje upravljanja javnim finansijama, ključnim u oblasti reforme javne uprave, kao i unapređenje odgovornosti, efikasnosti i djelotvornosti u toj oblasti, saopšteno je nakon sastanka ministra finansija Darka Radunovića sa novoimenovanom stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Danijelom Gašparikovom. Ovaj projekat, kako se navodi, podržava Slovačka. Ministar Radunović je kazao da je važna i finansijska podrška Ministarstva finansija Slovačke kroz tehničku podršku UNDP, sa ciljem unapređenja informacionog sistema za nadzor priređivača igara na sreću.

Dnevne novine

Crna Gora postaje centar solarnih i vjetroelektrana

Crna Gora će u budućnosti postati značajan centar sa novim tehnologijama, posebno u oblasti solarnih i vjetroelektrana, ali je u procesu donošenja odluka o njihovoj izgradnji potrebno sagledati dosta faktora, ocijenio je profesor Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Podgorici Vladan Radulović. On je, na okruglom stolu koji je održan u Budvi u okviru Savjetovanja Crnogorskog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne mreže (CG KO CIGRE), kazao da su se u elektroenergetskim sistemima javile značajne promjene, prije svega zbog velikog prodora novih obnovljivih izvora električne energije, solarnih i vjetroelektrana.

SDP ne odustaje od većih plata i ukidanja akciza

Poslanik SDP-a Raško Konjević predložio je juče da se u dnevni red šeste sjednice skupštinskog zasijedanja uvrsti niz reformskih zakona, kojima ta partija traži povećanje minimalne zarade, ukidanje kriznog poreza na plate, te smanjenje akciza na gorivo i stope PDV na struju, ali njegov predlog, i pored podrške dijela opozicije, nije dobio potrebnu većinu. “Zašto je problem za DPS da podigne ruku da se razgovara o tim zakonima, da se pred crnogorskom javnošću pokaže da je želja da se po uzoru na Hrvatsku smanji PDV na cijenu električne energije, te da to nije populizam, nego želja da se građanima omogući jeftinija struja”, upitao je Konjević, istričući da će SDP nastaviti sa predlaganjem ovih zakona.

Austrijanci uložili 623 miliona eura u Crnu Goru

Austrija je od obnove nezavisnosti 2006. godine uložila u Crnu Goru 622,9 miliona eura, saopštio je predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, ističući da vjeruje da će u narednom periodu doći do rasta investicija iz te zemlje. Učestvujući u radu poslovnog foruma Destinacije u usponu, koji je održan u Beču, Golubović je kazao da očekuje da će taj susret doprinijeti unapređenju ekonomskih odnosa Crne Gore i Austrije, te da podrška vlada poslovnom forumu potvrđuje da polje privredne saradnje nije iskorišćeno u odnosu na realne mogućnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *