Huawei: Amerika će zaostatajati u primjeni 5G-a zbog Trumpove odluke

Dodajte komentar

“Huawei je neuporedivi lider u 5G tehnologiji. Spremni smo i voljni da sarađujemo s američkom vladom i donesemo učinkovite mjere kako bi se osigurala sigurnost proizvoda. Ograničavanje poslovanja kompanija Huawei u SAD-u neće učiniti SAD sigurnijim ili jačim”, stoji u reakciji  kineskog telekomunikacionog  diva Huawei Technologies na američku odluku da ih stave na trgovinsku ‘crnu listu’.

Kineska kompanija upozorava Sjedinjene Države da bi zbog takve odluke mogli početi da zaostaju u razvoju 5G tehnologije, a najavljuju i moguće pokretanje pravnih postupaka.

Umjesto toga, to će samo ograničiti SAD na korištenje inferiorne, ali i skuplje alternative, čime će zaostajati u korištenju 5G tehnologija što će u narušiti interese američkih kompanija i potrošača. Osim toga, nerazumna ograničenja će narušiti prava kompaije Huawei i podstaći druga ozbiljna pravna pitanja“, stoji u reakciji Huawei Technologies, orenosi Jutarnji.hr.

Američki predsjednik Donald Trump svoju odluku o ‘crnoj listi’, koju je Reuters opisao “dramatičnim potezom”, temelji na procjeni da korištenje Huaweijeve tehnologije potencijalno ugrožava nacionalnu sigurnost ili spoljnopolitičke interese zemlje. Bijela kuća se pravda, kako prenose mediji, da je uredba donesena zbog toga što “strani konkurenti sve više iskorištavaju ranjivost na području usluga te informacijske i komunikacione tehnološke infrastrukture u SAD-u”.

Ako ne dobiju posebno odobrenje američke vlade, sada je zabranjeno američkim telekomunikacionim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične. Time je ponajprije pogođen Huawei, odnosno Kina s kojom je SAD već u trgovinskom ratu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *