EU zbog prijetnje američkim sankcijama želi jači euro

Dodajte komentar

Evropska unija traži nove načine da proširi korištenje eura i bori se protiv svjetske dominacije dolara, rekao je u četvrtak visoki evropski funkcioner, u vrijeme kada Unija pokušava da spasi nuklearni sporazum s Iranom pomažući evropskim kompanijama da zaobiđu američke sankcije.

Zbog straha da će dospjeti pod sankcije, evropske su kompanije suspendovale poslove s Iranom nakon što se Washington prošle godine povukao iz sporazuma.

EU pokušava da spasi ugovor koji su pet svjetskih sila i Teheran potpisali 2015. tako što kompanijama nudi alternativne načine za trgovinu s naftom bogatim Iranom.

Budući da je dolar dominantna globalna valuta, evropski funkcioneri i poslovni ljudi svjesni su da se finansijske prijetnje SAD-a ne mogu ignorisati, iako su pravno upitne.

“Jednostavno ne želimo da preuzmemo taj rizik”, rekao je direktor u vodećoj evropskoj kompaniji.

Kompanije koje posluju s Iranom mogu biti isključene s američkog tržišta ili s tržišta kredita. Banke, osiguravajuća društva i ostale finansijske kompanije koje podržavaju kompanije koje krše sankcije takođe mogu biti finansijski kažnjene. Globalna dominacija dolara pojačava učinkovitost američkih sankcija.

Funkcioneri EU-a stoga razmatraju kako pomoći euru da se nosi s takvom pozicijom dolara. “Jača međunarodna uloga eura je ključni prioritet”, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Maire na konferenciji u Briselu..

Dodao je da je američka politika prema Iranu to samo dodatno pojačala. “Ne želim da naše kompanije pate zbog američkih odluka s kojima se ne slažemo”, dodao je Le Maire na konferenciji evropskih finansijskih stručnjaka.

Dolar je dominantan u većini sektora globalnog monetarnog sistema i na njega otpada oko 60 posto svih rezervi i nacionalnih dugova u stranoj valuti te međunarodnih kredita kompanijama. Euro drži oko 20 posto tih tržišta.

Reforma upravljanja eurozonom, zajedničko zaduživanje i snažnije zajedničke garancije posrnulim bankama i drugim štedišama, smatraju se ključnim pravcima za jačanje eura. No, napredak u tom smjeru onemogućile su podjele između 19 država koje su prihvatile euro kao zvaničnu valutu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *