Koncesioni akt za Aerodrome skinut sa dnevnog reda

Dodajte komentar

Vlada danas neće razmatrati Koncesioni akt za crnogorske aerodrome. Ova tačka je skinuta sa dnevnog reda. Razlog je to što su pojedini minsitri tražili da se bolje upoznaju sa detaljima ovog dokumenta, koji im je prema saznanjima CdM-a, uručen sat vremena prije sjednice.

Sve je počelo na sjednici Vladine Komisije za ekonomska pitanja (KEP), na kojoj je došlo do rasporave o ovom dokumentu. Navodno, Socijaldemokrate su nezadovoljne dorađenim koncesionim aktom i traže da se unesu neophodne izmjene kako bi, kako tvrde, ovaj dokument bio valjan, kako bi bio, po mišljenju SD-a, usklađen sa zakonom i štitio interes države i preduzeća Aerodromi Crne Gore.

Iz SD-a su u više navrata ponovili da je više nego očigledno da je koncesioni akt za davanje u zakup aerodroma u Podgorici i Tivtu, koji je svojevremeno pripremalo Ministarstvo saobraćaja, na čelu sa ministrom Osmanom Nurkovicem, a koji je ljetos bio ponuđen na javnu raspravu, nezakonit po najmanje desetak osnova, i da ne štiti interes države.

Oni napominju kako uvijek nedvosmisleno ističu i da Socijaldemokrate nisu apriori protiv bilo kojeg modela daljeg razvoja aerodroma, jer bi to bio odraz površnosti, neozbiljnosti i neodgovornosti.

Da podsjetimo, SD od samog početka zahtijeva da se otkloni nekoliko, kako tvrde, značajnih manjkavosti koja i dalje postoje u koncesionim dokumentima, jer, kako su nezvanično kazali za CdM, SD se može sa pojedinim koalicionim partnerima razlikovati oko određenih rješenja, ali razlike u kontekstu zakonitosti ne smije biti, jer kompromisa sa tim nema.

Kako CdM nezvanično saznaje iz partije Ivana Brajovića, SD insistira na potrebi procjene vrijednosti materijalne i nematerijalne imovine, sa posebnim fokusom na vrijednost biznisa, odnosno trzišnu vrijednost resursa, budući da je, kako tvrdi izvor CdM-a iz SD-a, to jasna i nedvosmislena obaveza koja proizilazi iz Zakona o koncesijama i Zakona o drzavnoj imovini, i na osnovu koje se računa početni iznos koncesione naknade.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *