Njemačka kompanija ispraznila budvansku kasu

Dodajte komentar
Budva

Opština Budva prebacila 3,5 miliona eura na račun firme WTE na osnovu dogovora o daljem upravljanju postrojenjem za otpadne vode u bečićkom naselju Vještica.

Opština Budva prebacila je krajem prošle sedmice 3,5 miliona eura na račun njemačke kompanije WTE na osnovu dogovora o daljem upravljanju postrojenjem za otpadne vode u bečićkom naselju Vještica. Time su firma iz Esena i njen vlasnik austrijski koncern EVN, ostvarili sve ultimativne zahtjeve koje su ispostavili Opštini Budva, jer bi u suprotnom aktivirali garanciju države Crne Gore na 29,3 miliona eura i napustili upravljanje postrojenjem, uoči ljetnje sezone.

Gradonačelnik Budve Marko Carević potvrdio je “Vijestima” da je milionska svota uplaćena u skladu sa nedavno zaključenim protokolom o saradnji koji su dvije strane zaključile uz medijaciju Vlade Crne Gore.

Time je WTE uspio da za nepunih godinu od Opštine naplati deset miliona eura, uprkos izričitim izjavama opštinara da im neće uplaćivati novac dok se tačno ne utvrdi koliko je zaista para utrošeno u izgradnju postrojenja. Specijalno tužilaštvo utvrdilo je da je tri miliona eura pronevjerila organizovana kriminalna grupa na čelu sa bivšim visokim funkcionerom DPS-a Svetozarom Marovićem.

Prebacivanjem milionske svote, opštinska kasa je gotovo prazna. U slučaju da dođe do neke prinudne naplate, sa kojima je konstantno suočena lokalna uprava zbog starih dugovanja koje joj je ostavila prethodna vlast, moglo bi da se desi da plata zakasni, prvi put za dvije i po godine, od kada gradom upravlja vladajuća koalicija na čelu sa DF i Demokratama.

Nova opštinska vlast je uspjela tokom 2017. i naročito 2018. godine da potpuno stabilizuje finansije, vrati 22 miliona eura duga koje joj je ostavila prethodna DPS uprava, isplaćuje redovno plate i obnovi potpuno zamrli investicioni ciklus. Na računu Opštine je u protekle dvije godine uvijek bilo najmanje pet miliona eura, a u nekim trenucima je ta suma bila dvostruko više.

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *