Nafta poskupila nakon sukoba u Saudijskoj Arabiji

Dodajte komentar

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima, nakon što je Saudijska Arabija objavila da su jemenski pobunjenici napali postrojenja Aramca u blizini Rijada.

Na londonskom tržištu sirovom naftom za isporuke u julu trgovalo po 79 centi višoj cijeni, od 71,02 USD. U Njujorku se barel prodavao po 64 centa višoj cijeni, od 61,68 USD.

U fokusu tržišta je objava pobunjenih jemenskih Hutija da su dronovima naoružanima eksplozivom napali saudijske naftne instalacije, ne navodeći vrijeme ni mjesto napada, prenosi Hrportfolio.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih saopštio je da je državna naftna kompanija Aramco obustavila pumpanje na cjevovodu East-West dok u potpunosti ne procijeni štetu.

On je dodao i da napadi nijesu prouzrokovali poremećaje u proizvodnji i izvozu.

Prethodno je Rijad saopšio da su među četiri trgovačka plovila, napadnuta u nedjelju u teritorijalnim vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), u blizini Hormuškog tjesnaca, i dva saudijska tankera.

Za sada se taj napad kvalifikuje kao sabotaža.

Incidenti su pojačali napetosti u bliskoistočnoj regiji, ključnoj za globalnu proizvodnju nafte.
Hormuški tjesnac je važan plovni put u globalnoj trgovini naftom.

Jedan američki zvaničnik je saopštio da iza incidenata vjerovatno stoji Iran, što Teheran opovrgava.

Odnosi između Irana i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zaoštrili su se nakon što se Vašington povukao iz međunarodnog sporazuma o kontroli iranskog nuklearnog programa, uvodeći sankcije Teheranu, koje su znatno otežale izvoz iranske nafte.

“S obzirom na zaoštravanje napetosti između Irana i SAD-a i značajno gomilanje mornaričkih snaga u regiji, tržišta su osjetljiva na vijesti i mogu reagovati na najmanje naznake sukoba”, konstatovao je Mihir Kapadia iz Sun Global Investmentsa.

Napetosti u regiji Bliskog istoka zasjenile su trgovinske pregovore SAD-a i Kine koji su nakon novog kruga carina krajem prošle i početkom ove sedmice ipak odaslali nekoliko pozitivnih signala, ulijevajući nadu da je sporazum nakon brojnih peripetija ipak moguć.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 71,21 USD, što znači da je porasla 55 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *