Evropski sud pravde: Mora se znati tačno vrijeme rada svakog radnika

Evropski sud pravde donio je odluku da članice EU moraju da obavežu poslodavce da uspostave sistem kojim će se svakodnevno tačno utvrditi radno vrijeme svakog radnika kako bi se poštovali zakoni o radu.

Odluka Evropskog suda pravde doneta je u slučaju sindikata “Komisiones obreras” koji je od španskog ogranka njemačke “Dojče banke” tražio da uspostavi ovakav sistem.

Banka je tvrdila da, prema španskom zakonu, nije potrebno svakog mjeseca pratiti prekovremene sate.

Španski sud, koji je pitanja prosledio višoj instanci u EU, saopštio je da 53,7 odsto prekovremenih sati ne bude zabilježeno u Španiji i da postojeći zakoni ne osiguravaju efikasno poštovanje regulativa bloka o radnim satima, zdravlju ili bezbjednost radnika.

Evropski sud pravde ističe da članice EU “moraju da od poslodavaca traže da uspostave objektivan, pouzdan i dostupan sistem koji će omogućiti svakodnevno merenje radnog vremena svakog od radnika”.

Prema regulativi EU o radnom vremenu, prosječno radno vrijeme u sedmodnevnom periodu ne smije preći 48 časova, uključujući prekovremeni rad, i da radnik ima pravo na minimalno 11 časova odmora u dvadesetčetvoročasovnom periodu.

Check Also

Apple pokušavao da kupi Teslu prije šest godina

Apple je navodno pokušao da kupi Teslu za oko 240 dolara po dionici još 2013. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *