Ukupna aktiva banaka ostvarila rast od 5,38 odsto

Dodajte komentar

Većina banaka i privrednika očekuje da će se inflacija u ovoj godini kretati u rasponu od 1,5 do tri odsto, dok ekspertska procjena Centralne banke (CBCG) pokazuje da će iznositi od 0,5 do 2,5 odsto, saopšteno je nakon jučerašnje sjednice Savjeta vrhovne monetarne institucije.

Bankarski sistem, kako je ocijenjeno, prošle godine su karakterisali pozitivni trendovi, a rasle su i sve ključne bilansne pozicije.

“Ukupna aktiva banaka ostvarila je rast po stopi od 5,38 odsto, krediti su povećani 8,47, ukupni depoziti banaka 5,88, dok je ukupni kapital ostvario rast od 0,28 odsto. Svi parametri kvaliteta aktive tokom prošle godine zabilježili su poboljšanje, dok je koeficijent adekvatnosti kapitala na agregatnom nivou iznosio 15,63 odsto na kraju 2018. godine, što je značajno iznad zakonom propisanog minimuma od odsto”, kazali su u CBCG.

U dijelu Godišnjeg izvještaja koji se odnosi na ostvarivanje politike i ciljeva CBCG, ocijenjeno je da su aktivnosti ove institucije u 2018. godini bile usmjerene na očuvanje stabilnosti finansijskog sistema kroz podsticanje i održavanje zdravog bankarskog sistema i sigurnog i efikasnog platnog prometa. Shodno tome, Centralna banka je tokom 2018. godine kontinuirano radila na identifikaciji potencijalnih rizika i usmjeravala aktivnosti na očuvanje stabilnosti u bankarskom sektoru. U tom pravcu, Centralna banka je tokom 2018. godine uvela privremenu upravu u dvije banke, na osnovu rezultata neposrednih kontrola koji su pokazali da su obje banke kritično potkapitalizovane i nesolventne.

U Izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema u 2018. godini konstatovano je da su sistemski rizici tokom prethodne godine bili na umjerenom nivou. Ciklične ranjivosti nefinansijskog sektora su ublažene zahvaljujući visokoj stopi privrednog rasta od 4,9%, dok, sa druge strane, nivo javnog duga i dalje predstavlja izazov, iako mjere fiskalne konsolidacije pozitivno utiču na smanjenje ovog rizika. Na strani bankarskog sektora, izazovi se odnose na nivo loših kredita, iako oni bilježe kontinuirani pad.

U ovom izvještaju je, dalje, konstatovano da rješavanje problema u IBM i Atlas banci nije imalo negativnih reperkusija po bankarski sektor i finansijski sistem Crne Gore. Nakon preuzimanja mjera prema ovim bankama, nastavljeni su pozitivni trendovi koji karakterišu bankarski sistem. Zaključeno je da su banke najstabilniji segment ekonomskog sistema, što se ogleda u kvalitetu aktive i stabilnosti indikatora poslovanja.

U Izvještaju o stabilnosti cijena za 2018. godinu konstatovano je da su u prethodnoj godini u Crnoj Gori, kao i u zemljama regiona i većini zemalja Evropske unije, zabilježene pozitivne godišnje stope inflacije, što je, u prvom redu, posljedica rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, kao i viših cijena pojedinih prehrambenih proizvoda. Na višu stopu inflacije u Crnoj Gori u 2018. u odnosu na 2017. godinu uticali su nivo uvoznih cijena i administrativni razlozi (povećanje PDV-a i akciza). U decembru je godišnja inflacija mjerena potrošačkim cijenama iznosila 1,6%, dok je inflacija mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila 1,5%. Prosječan rast potrošačkih cijena u 2018. godini iznosio je 2,6%.

Anketa Centralne banke je pokazala da većina banaka i privrednika očekuje da će u 2019. godini inflacija biti u rasponu od 1,5% do 3%. Prema ekspertskoj procjeni Centralne banke, inflacija u 2019. godine će biti u rasponu od 0,5% do 2,5%.

Savjet je razmatrao i kvartalne izvještaje o poslovanju banka i MFI na 31. decembar 2018. godine, kao i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *