Rudnik uglja ostaje nezavisno preduzeće

Dodajte komentar

Rudnik Pljevlja (RUP) i dalje ostaje nezavisno privredno društvo, a da li će i kada doći do novih statusnih promjena vidjećemo, kazali su Dnevnim novinama u RUP-u, koji je od prošle godine u stopostotnom vlasništvu Elektroprivrede (EPCG).

Predstavnici pljevljaskog preduzeća ističu da postojeći model za sada funkcioniše dobro, te da su poslovni rezultati sve bolji.

“Prošla i ova godina ostaće upamćene kao godine velikih investicionih aktivnosti, kada smo radili na izmještanju ključnih postrojenja, izgradnji novih rudarskih objekata, nabavci nove mehanizacije i pomoćne opreme, unapređenju životne sredine, uvođenju informacionog sistema i drugim značajnim projektima. Ulazak EPCG u vlasničku strukturu je sve te procese dodatno pospješio”, ukazali su u RUP-u.

Oni dodaju da RUP i EPCG treba da vode računa o strateškom planu dostizanja dogovorene proizvodne cijene na kraju 2026. godine, kako bi poslovanje termokompleksa bilo dugoročno održivo.

“EPCG je poslovno veoma zainteresovana za stabilno i održivo poslovanje Rudnika i u tom dijelu imamo punu podršku. Međutim, podrška nije bezuslovna. Treba dodatno da vodimo računa o strateškom planu dostizanja dogovorene proizvodne cijene na kraju 2026. godine. U tom smislu neophodno je sprovesti sve planirane aktivnosti optimizacije, od zamjene neproduktivne mehanizacije i sredstava, preko dalje racionalizacije potrošnje energenata i rezervnih djelova, preko podizanja efektivnosti u korišćenju mehanizacije i opreme, pa sve do optimizacije troškova zaposlenih kroz nove runde reorganizacije”, naveli su u rudarskom preduzeću, ističući da je u uslovima crnogorske privrede EPCG najbolji vlasnik kojeg su mogli da dobiju.

Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić nedavno je najavio da će RUP u ovoj godini isplatiti prvu dividendu akcionarima, što je ocijenio kao potvrdu uspješnosti spajanja tog preduzeća sa državnom energetskom kompanijom.

Rudnik je prošlu godinu završio sa 6,58 miliona eura dobiti, dok je u prvom kvartalu ove bio u plusu 4,23 miliona.

“U prvom kvartalu ove godine realizovali smo otkrivku u znatno boljem procentu nego prethodnih godina, što su sve realne potvrde ispravnosti odluke o ulasku EPCG u vlasničku strukturu”, zaključili su u RUP-u

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *