Raspisani tenderi za pješački most i primarni kolektor

Dodajte komentar

Glavni grad raspisao je pretkvalifikacioni tender za izgradnju novog pješačkog mosta za prenos glavnog kolektora sa desne na lijevu obalu Morače i glavnog kolektora u dužini od pet kilometara sa svrhom povezivanja starog i novog postrojenja za tretman otpadnih voda.

Zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović kazao je da je raspisivanje tendera veoma važan korak ka realizaciji cijelog projekta vrijednog 50 miliona eura.

“Predkvalifikacioni poziv prvi je korak za izbor relevantnog izvođača radova u kompletnom procesu, a tokom jula planirano je potpuno zaokruživanje procesa, odnosno raspisivanje kvalifikacionog javnog poziva za dobijanje izvođača na osnovu selekcije iz procesa predkvalifikacije”, rekao je Vešović agenciji Mina.

On je podsjetio da se projekat odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda u Podgorci sastoji iz sistema za prečišćavanje otpadnih voda, za inseneraciju i spaljivanje mulja, izgradnje sekundarne mreže, predtretmana u okviru kompanije Plantaže kao i primarnog kolektora sa mostom za koji je danas raspisan pretkvalifikacioni tender.

Vešović je objasnio da je projektom predviđeno da se primarni kolektor postavi na lijevu obalu Morače, Ulicom 8. marta, kroz naselja Dahna i Dajbabe do Jugozapadne obilaznice, čija je izgradnja u toku, i konačno do novog postorjenja za prečišćavanje otpadnih voda.

“To znači da je od starog postrojenja do lijeve obale Morače neophodno sagraditi pješački most u čijoj konstrukciji će se nalaziti primarni kolektor. Prosječna dubina na kojoj se postavlja kolektor je 6,5 metara”, kazao je Vešović koji je i šef implementacione jedinici za sprovođenje projekta.

On je rekao da preduzeće Vodovod i kanalizacija, zajedno sa konsultantom i jedinicom za sprovođenje projekta, priprema tender i za druge cjeline tog sistema.

“Sigurni smo da će već tokom jula biti raspisani finalni tenderi za izgradnju sekundarne mreže, čime ćemo u velikom broju prigradskih naselja započeti radove i omogućiti da se što veći broj stambenih objekata priključi na fekalnu mrežu”, rekao je Vešović.

Paralelno sa radovima, kako je istakao, stvaraju sve neophodne pretpostavke da se, takođe, tokom jula raspiše i pretkvalifikacioni tenrder za novo Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i inseneraciju mulja.

Vešović je rekao da je Glavni grad u saradnji sa ministrastvima finansija i održivog razvoja i turizma prethodno obezbijedio novac kroz kreditno zaduženje Njemačke razvojne banke (KFW) banke pod veoma povoljnim uslovima, kao i značajna bespovratna sredstva od Zapadnobalkanskog investicionog okvira.

Kako je naveo, podrška Evropske unije kroz grant, koji čini 20 odsto vrijednosti ukupne investicije, najbolja je potvrda koliko je kvalitetno i temeljno pripremljen projkat.

“Ranije smo najavili da će tokom godine započeti fizička realizacija projekta. Raspisivanjem navedenih javnih poziva stvaramo sve neophodne uslove da ispunimo to što smo obećali građanaima Podgorice”, zaključio je Vešović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *