OTP nakon Societe Generale bacio oko na još jednu banku u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Mađarska OTP grupa, u svom vlasništvu ima CKB i Societe Genrale banku Montenegro  oko su bacili i na Komercijalnu banku.

Priča oko privatizacije Komercijalne banke a.d. Beograd, u čijem je sastavu istoimena banka u Crnoj Gori, privedena je kraju. Tender se očekuje već krajem maja, te će već u junu biti poznato ko će biti novi vlasnik Komercijalne banke, prenosi portal Standard.

Kako Standard saznaje iz više izvora, OTP grupa planira da pošalje ponudu za kupovinu vlasničkog udjela u Komercijalnoj banci. Ipak, ukoliko bi njihova ponuda bila odabrana kao najbolja to bi i u Srbiji i u Crnoj Gori moglo dovesti do novih komplikacija.

Prvo, u Srbiji bi OTP banka zajedno sa Komercijalnom imala oko 25 odsto udjela na bankarskom tržištu, te je upitno da li bi Narodna banka Srbije dozvolila spajanje.

Sa druge strane, u Crnoj Gori je prvi korak ka spajanju CKB i Societe Generale Montenegro banke napravljen. Pitanje je da li bi Centralna banka dozvolila da se i treća banka, koja posluje u našoj državi, spoji sa CKB, jer bi tako jedna banka imala gotovo potpunu dominaciju na bankarskom tržištu Crne Gore.

Komercijalna banka Crne Gore je ostvarila u 2018. godine profit od 939.000 eura. Neto prihodi od kamata banke su iznosili 4,024 miliona eura a prihodi od naknada i provizija 714.000 eura.

Srbija u Komercijalnoj banci ima 42 odsto vlasništva, zatim Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) 24,4, a IFC, kao dio Svjetske banke 10 odsto.

Evropska banka za obnovu i razvoj je prije 13 godina, dokapitalizacijom banke u iznosu od 70 miliona eura, ušla u vlasničku strukturu.

EBRD je kasnije odlučila da dokapitalizuje Koemrcijalnu banku sa dodatnih 50 miliona eura, a zatim istu odluku donose i IFC (40 miliona eura), kao i njemački DEG fond (20 miliona eura) i švedski Svedfond (10 miliona eura).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *