Deset stvari koje bi trebalo da znamo o novcu prije tridesete

Dodajte komentar

Nakon navršene dvadesete godine, većina nas prvi put stvarno dolazi u situaciju da zarađuje novac i da njime upravlja. Razumijevanje vrijednosti novca i raspolaganje njime ima svoja zlatna pravila.Ako usvojimo najvažnija od tih pravila još na početku radne karijere, u dobroj smo poziciji da stvorimo dugoročnu podlogu za što je moguće manje stresno putovanje kroz komplikovan svijet ličnih finansija. U ovom postu ću ukazati na 10 važnih opštih pravila koje bi svako od nas trebalo da zna do svoje tridesete godine.

1. Vodite evidenciju o troškovima

Svi znamo tačno koliko novca zarađujemo. Ono što bi trebalo još bolje da znamo jeste na šta taj novac trošimo i koliko nam eventualno ostaje. Razumijevanje prihoda i rashoda je prvi korak da učinimo da novac radi za nas, te da mu ne dopustimo da gospodari nama.

Ukoliko nijeste probali da jednog mjeseca vodite evidenciju o tome na šta trošite vaša primanja, savjetujem da probate. Praćenjem troškova bolje razumijemo naš način potrošnje, a imamo i bolju mogućnost planiranja potrošnje u budućnosti. Uz pomoć brojnih mobilnih aplikacija koje su danas dostupne, evidencija troškova nikad nije bila jednostavnija. Čak i obična Excel tabela može da posluži svrsi.

2. Razgovor o novcu sa partnerima je jako bitan

Komunikacija je neophodna da bismo razumjeli želje jedni drugih i uskladili životne planove

U stabilnoj ste i ozbiljnoj vezi, možda već dijelite životni prostor s partnerom, zajednički život funkcioniše besprekorno? Ako želite da tako i ostane, veoma je važno da naučite kako da zajedno s partnerom brinete o finansijama na konstruktivan i na način prihvatljiv za oboje. Naime, istraživanja potvrđuju da će u večini slučajeva, vaš prvi ozbiljan izvor nesuglasica, ili čak svađa, biti baš – način trošenja novca. Zato je jako bitno da o novcurazgovaramo s partnerom i zajednički odlučujemo. Ova komunikacija je neophodna da bismo razumjeli želje jedni drugih, uskladili životne planove i u konačnom – razumjeli osobu sa kojom dijelimo život.

Kao što smo rekli, polemika o trošenju novca jedan je od najbržih načina da se sa sedmog nebasurvamo na ovozemaljsko minsko polje problema u vezi. Da se to ne bi desilo, važno je da naučimo da planiramo troškove sa partnerom, bez stvaranja oluje. Lakše je napisati, nego sprovesti, pošteno je da priznam.

3. Nikada nije suviše rano za štednju

Život u dvadesetima je divan, uzbudljiv i – košta! Prvo što većina ljudi pomisli kada čuje riječ štednjajeste – nemam dovoljno novca da bih štedio. Svjesni smo ekonomskog stanja i visine prosječnih zarada, ali, ranom štednjom stičemo jednu veliku prednost – vrijeme! Koliko god mali bili naši početni ulozi, vrijeme radi za nas. Što je duži period štednje, veća je svota novca koja nas čeka u budućnosti.

Dobra ideja jeste i definisati štednju za posebne namjene, kao što su to putovanja ili kupovina skupljih komada opreme. Prema ovakvoj štednji se možete postaviti kao prema bilo kojem drugom rashodu koji imamo svakog mjeseca. Jedina je razlika što je ovo plaćanje slađe, jer zapravo plaćate sebi buduće užitke.

Takođe, nije na odmet praviti fond za hitne slučajeve. Čak i malo je bolje od ništa. Idealna opcija bi bila da ovaj fond bude u visini naše tromjesečne redovne potrošnje.

4. Pazite se impulsivne potrošnje

Jeste li se nekada možda zapitali zašto čokoladice i najmanje zdravi slatkiši uvijek stoje pored kase u supermarketu? Riječ je o tome da prodavci računaju na vašu impulsivnu kupovinu. Nizom takvih kupovina, može se potrošiti i do tridesetak eura mjesečno.

Uvijek dva puta razmislimo da li nam nešto zaista treba

Postoji nekoliko zlatnih pravila koje nas drže podalje od impulsivne kupovine. Jedno od njih jeste da nikada ne kupujemo dok smo gladni, jer tada imamo tendenciju da kupimo više. Drugo je da uvijek dva puta razmislimo da li nam nešto zaista treba. Ako vodimo računa o takvim naizgled malim detaljima, na duži rok možemo ostvariti velike rezultate.

5. Potražite popuste

Morate biti u stanju da sačuvate svoj budžet od nepotrebnih troškova. Posjetite outlet-e prije nego što se odlučite za kupovinu u  tržnom centru, obratite pažnju na popuste i uvijek provjerite da li je kupovina istog proizvoda preko interneta jeftinija. Bitno je znati i da li prodavnica nudi neke dodatne povoljnosti u saradnji sa bankom u kojoj imate račun. Na primjer, Erste banka u saradnji sa brojnim prodavcima nudi Erste povoljnosti – popuste prilikom plaćanja Erste Maestro ili MasterCard karticom u svim objektima naših partnera.

Spisak prodavnica koje nude Erste povoljnosti možete pogledati ovdje.

6. Kupovinom kvalitetnih proizvoda uštedjećete na dugi rok

Ponovno plaćanje istih usluga nas u dužem roku košta više

Želimo da korist od utrošenog novca traje što duže. To se ne postiže kupovinom za što manje novca kao jedinim parametrom, već pametnom kupovinom. Popravka manje kvalitetne robe ili ponovno plaćanje istih usluga nas u dužem roku košta više.

Poznata je stara izreka – Nijesam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari. Ova izreka sa sobom nosi i jednu novu, snažnu etičku poruku. Naime, danas u svijetu postoji na hiljade fabrika u kojima ljudi, čak i djeca, u surovim uslovima rade više od 16 časova dnevno za minimalne zarade kako bi proizveli jeftinu robu za svjetsko tržište.

7. Kreditne kartice: dobre sluge, loši gospodari

Kreditna kartica predstavlja jedan od veoma korisnih  finansijskih alata sve dok znate kako da ih koristite na pravi način. Nepoznavanjem funkcija kredita, minusa i kamate u dvadesetim godinama života, možete sebi napraviti probleme sa nekontrolisanom upotrebom kreditne kartice. Pravilnom upotrebom, kreditna kartica postaje jedan od alata koji nam može omogućiti da živimo lagodnije i priuštimo sebi s vremena na vrijeme neki užitak ili platimo vanrednu obavezu.

Važno je da se kod vaše banke raspitate o svim detaljima u vezi sa potrošnjom sredstava sa kreditne kartice. Zlatno je pravilo da nikada ne treba plaćati kreditnom karticom nešto za šta nismo sigurni da možemo otplatiti od primanja u bliskoj budućnosti.

8. Kreditni rejting je jako bitan

Ukoliko vam je kreditni rejting dobar, vi za banku predstavljate pouzdanog klijenta

Vaš istorijat upotrebe kredita i kreditnih kartica predstavlja vašu biografiju kod banaka. Kreditni rejting predstavlja mjerilo toga da li na vrijeme ispunjavate svoje kreditne obaveze. Ukoliko vam je kreditni rejting dobar, vi za banku predstavljate pouzdanog klijenta, i obrnuto. Veći rizik banke kompenzuju manje povoljnim kamatnim stopama bilo na kreditnoj kartici, bilo pri uzimanju kredita. Moramo ovo imati u vidu kada se koristimo dostupnim finansijskim opcijama.

9. Ulaganje u sebe se uvijek isplati

Nikada nije kasno da naučimo nešto novo. Bez obzira na stanje u društvu i trenutni uspjeh, znanje se uvijek dugoročno isplati i nikada ga nije dosta. Coursera nudi onlajn kurseve sa mogućnošću izdavanja sertifikata sa renomiranih svjetskih univerziteta. Smatrate da taj sertifikat od 50 dolara košta puno? Na sljedećem, više plaćenom radnom mjestu će se tražiti osoba koja ima baš taj sertifikat, a vi ga imate izdatog od strane jednog od vodećih svjetskih univerziteta? Vaša investicija se upravo isplatila!

10. Novac je samo sredstvo i ništa više

Savjet za kraj jeste da uvijek imate u vidu da je novac tu da vam pomogne da živite život koji želite.

Novac ne treba posmatrati kao cilj, već kao sredstvo koje nam omogućava različita iskustva.

Vrijeme provedeno sa osobama koje volimo, lijepe stvari koje priređujemo sebi i drugima čine suštinu  života. Učenjem kako da balansirate upravljanje finansijama u dvadesetim godinama, moći ćete da sebi zapravo obezbijedite barem za nijansu kvalitetniji život sa više dobrih iskustava.

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *