Naslovne strane dnevnih novina za 10. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

UCB 13 puta uvećala profit

Trinaest banaka koje posluju u Crnoj Gori, ne računajući Atlas i IBM koje su u stečaju, na kraju prvog kvartala bile su u plusu 14,3 miliona eura. Sve banke su ostvarile profit osim Nove i Zirat, koje su u minusu. Univerzal kapital banka je ostvarila najveće povećanje profita, kojije u prvom kvartalu ove godine povećan 13 puta u odnosu na isti period prošle.

U 134 firme prinudna naplata

Inspekcija je u aprilu kontrolisala 181 preduzeće iz djelatnosti šumarstva i drvoprerade i izrekla kazne u ukupnom iznosu od oko 46.000 eura, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede. Predstavnici Koordinacionog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu su na sjednici, održanoj u Kolašinu, kazali daje za 134 preduzeća donijeto rješenje o prinudnoj naplati potraživanja.

Počinje pražnjenje sefova

Korisnici sefova Atlas banke u stečaju od danas će moći da preuzmu pohranjene vrijednosti, navodi se u obavještenju ove banke. Iz banke su pojasnili da se korisnici sefova prethodno moraju najaviti. Podsjetimo da je CBCG 5. aprila u ovoj banci pokrenula stečaj. Isplata garantovanih depozita počela je 24. aprila preko Sosijete ženeral banke, Hipotekarne, NLB i Crnogorske komercijalne banke. Ukupni depoziti kod ove banke iznosili su 186,44 miliona, od čega je 89,59 miliona garantovanih. Deponenti mogu preuzeti garanovani depozit u narednih deset godina, od čega u periodu od tri godine kod navedenih banaka. Nakon toga depoziti se mogu preuzeti direktno od Fonda.

Dan

Država mora da plati 7,8 miliona kredita Željeznice

Željeznička infrastruktura (ŽICG) i u ovoj godini moraće da povuče velika novčana sredstva iz državnog budžeta. Na naplatu samo u ovoj godini dospijevaju rate za uzete kredite od 7,8 miliona eura. To se može vidjeti u izvještaju o realizaciji Programa izgradnje, održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture za 2018. godinu, koji je vlada usvojila krajem aprila ove godine.

Uvođenje privremene uprave šteti akcionarima banaka

Upravni sud, čija je predsjednica Branka Lakočević, podnio je Ustavnom sudu predlog za ocjenu ustavnosti člana 123 stav 1 Zakona o bankama, kojim je propisano da “danom donošenja rješenja o uvođenju privremene uprave sva ovlašćenja skupštine akcionara, organa upravljanja, izvršnih direktora i zastupnika banke prenose se na privremenog upravnika. To bi značilo da u periodu dok banku vodi privremena uprava banka ne može da pred sudom ospori rješenje kojim je Centralna banka oduzela dozvolu za rad.

Za auto-put još 14.200.000

Vlada će sa kineskom kompanijom CRBC potpisati prilog ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare, koji se odnosi na gradnju sistema za vodosnabdijevanje, a vrijednost naknadnih radova na tom projektu iznosiće 14,2 miliona eura. Kako je saopšteno nakon jučerašnje sjednice, Vlada je ovlastila ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića da sa kompanijom CRBC, izvođačem radova, potpiše Prilog 4 ugovora.

Vijesti

Dnevne novine

I dalje mnogi žele da rade u državnim službama

Crnogorsko društvo i dalje karakteriše dominantna želja radno sposobnog stanovništva za zaposlenjem u državnim službama, ukazao je predsjednik Vlade Duško Marković. To je, kako je kazao juče, nerijetko praćeno odsustvom kreativnosti i inovacija što za posljedicu ima državnu administraciju koja je češće dio problema nego servis preduzetnicima, kao nosiocima privrednog razvoja.

Luka Bar da uloži 61 milion

Luka Bar i Lučka uprava potpisale su juče Aneks ugovora o korišćenju morskog dobra, kojim je barskoj kompani ji potvrđeno isključivo pravo korišćenja lučkog područja i infrastrukture. “Zaključiva njem Aneksa Luka Bar je preuzela obavezu da, u pe riodu za koji se produžava pravo korišće nja lučkog područja i obavljanja lučke djelatnosti, zaključno sa 2037. godinom, investira 61,13 miliona eura navodi se u saopštenju. Luci Bar je potpisivanjem Aneksa, koji je prethodno prihvatila Vlada, potvrđeno isključivo pravo korišćenja lučkog područja i infrastrukture, saglasno ugovoru o korišćenju morskog dobra, uz obavezu da obezbijedi optimalno iskorišćenje potencijala i razvoj.

Crna Gora jača mjere finansijske stabilnosti

Vlada Crne Gore, u cilju unapređenja ukupnog investicionog ambijenta, sprovodi mjere na jačanju fiskalne i finansijske stabilnosti u kombinaciji sa strukturnim reformama za povećanje konkurentnosti, saopštio je ministar finansija Darko Radunović. On je na godišnjoj Skupštini Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu kazao da Crna Gora radi na obuhvatnim i sistemskim reformama u više polja radnih odnosa i obrazovanja, poreske i socijalne politike i oblasti preduzetništva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *