Hiljade Britanaca izgubile milione zbog savjeta šefova velikih investiconih kompanija

Dodajte komentar

Britanski regulator planira novčano da kazni i oduzme licence pet šefova tri investicione kompanije čiji je nemar podstakao više od dvije hiljade građana da ulože 76 miliona funti štednje u rizične i neprimjerene finansijske proizvode.

Novčane kazne u rasponu od 52.725 do 416.558 funti izrečene su direktoru finansijske kompanje Financial Page Andrewu Pageu i ‘de facto’ kodirektoru Thomasu Wardu, te šefovima kompanija Henderson Carter i Bank House Aidenu Hendersonu Tristanu Freeru, izvijestili su iz Agencije za etiku u finansijskom poslovanju (FCA).

Bank House će takođe biti novčano kažnjena, u iznosu nešto manjem od 312 hiljada funti, a regulatori najavljuju i ukor Financial Pageu i Henderson Carter Associatesu, koje su trenutno u postupku likvidacije.

Te su kompanije proslijedile pojedine poslove neovlaštenim podizvođačima, što je rezultiralo preporukama klijentima da prebace štednju u visoko rizične, nelikvidne i neprimjerene proizvode, objašnjavaju u FCA.

Zbog toga je nekih hiljadu njihovih klijenata isplaćeno ukupno 26,8 miliona funti odštete iz državnog fonda za naknadu štete prouzrokovanim finansijskim uslugama FSCS.

Pet direktora i Bank House odlučili su da podnesu žalbu na odluku a nadležni viši sud može je poništiti ili izreći još veće kazne. Advokati direktora i kompanija koje je imenovala FCA nisu odmah bili dostupni za komentar najavljenih kazni.

FSCS trenutno istražuje još nekoliko pritužbi klijenata na gubitke prouzrokovane neprimjerenim savjetima o ulaganju štednje.

(Jutarnji.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *