Tihi povratak bitcoina – ove godine skočio skoro 60 posto

Dodajte komentar

Bitcoin se u tišini vraća na veliku scenu. U srijedu oko 13.30 sati vrijednost najpopularnije kriptovalute oslabila je 0,5 posto na 5918 dolara, no to nije umanjilo činjenicu da je bitcoin tokom ove godine ojačao gotovo 60 posto.

To je, doduše, još uvijek znatno ispod rekordne cijene od 20.000 dolara dostignute u decembru 2017. godine. Međutim, nakon što se tokom prošle godine cijena srušila za čak 75 posto, ovogodišnji oporavak izblijedio je sjećanja investitora u kriptovalute na “medveđe tržište”. Štaviše, dio njih smatra kako je ovogodišnji rast cijene na mnogo zdravijim temeljima u odnosu na euforiju od prije dvije godine.

“Ogromni pad u 2018. bio je korekcija nakon špekulativne manije. Prinosi u 2017. bili su astronomski”, ističe za CNN Everett Millman, analitičar Gainesville Coins-a.

Millman smatra kako još uvijek dio investitora kupuje bitcoin zbog “nada i snova”. No, oprezan je u procjenama je li najgore za tu kriptovalutu prošlo.

Tyrone Ross, partner u kompaniji NobleBridge Wealth Management smatra da je prodajni talas iscrpljen prošle godine te da su se kupci počeli vraćati na nivo od 4000 dolara. “Sve više ulagača sada gleda na bitcoin kao vjerodostojnu imovinu s kojom mogu diverzifikovati portfolio. Posmatraju ga kao digitalno zlato”, kaže Ross.

Međutim, bitcoin sve više ulazi u tradicionalne finansijske tokove. Tako je ICE, vlasnik Njujorške berze, nedavno lansirao Bakkt, trgovinsku platformu za terminske ugovore na bitcoin i druge kriptovalute.

Kompanije Fidelity i Etrade spremaju dodatne ulagačke opcije na kriptovalute za velike klijente. No, investitori i dalje moraju očekivati veliku kolebljivost cijena bitcoina, upozorava Martin Weiss, direktor Weiss Ratinga, nezavisne rejtinške agencije. Pad cijene od 30 posto za bitcoin bi trebala biti uobičajena stvar, poput korekcije od 10 posto kod dionica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *