Naslovne strane dnevnih novina za 9. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Brković ne da izvršitelju da naplati 39 hiljada duga

Firma Dragana Brkovića dva dana ne dozvoljava vlasniku “Asprometa” Žarku Laketiću da preuzme bager procijenjen na 34 hiljade eura kako bi se prebio dio duga koji “Vektra” ima prema tom preduzeću. Laketić je zbog toga juče zvao policiju, koja je cijeli postupak proslijedila tužilaštvu.

Stanje privrede očekivano alarmantno

Iz Građanskog pokreta URA ocijenili su da je stanje crnogorske privrede očekivano alarmantno. Reagovali su na informaciju da je od 46.667 preduzeća koja se u Centralnom registru privrednih subjekata vode kao aktivna i imaju aktivne račune zadnjeg dana marta u blokadi bilo 14.151, odnosno više od trećine.

Za plate direktora potrošeno 110 hiljada

Ukupni rashodi Regulatorne agencije za energetiku (RAE) lani su iznosili 1,1 milion eura, od čega se najveći dio odnosi na bruto zarade oko 30 zaposlenih. Za bruto zarade i naknade zaposlenih lani su isplaćene 734 hiljade eura, od čega je najveći dio otišao na plate tri člana Odbora RAE, direktora Agencije i njegovog zamjenika.

Pobjeda

Obveznice prodate za 2,2 miliona

Državne obveznice koje dospijevaju 2026. godine prodate su juče i prekjuče na sekundarnom tržištu Montenegroberze za ukupno 2,25 miliona eura. a berzi je i juče bilo živo. Pored državnih obveznica prodate su akcije Svis osiguranja za blizu 88 hiljada eura. Njihova cijena je u ovoj transakciji pala više od 48 odsto. Prodate su i obveznice Hipotekarne banke za 30 hiljada eura i akcije Jugopetrola za 26 hiljada eura.

Institut u gubitku 1,3 miliona

Institut ,,Dr Simo Milošević iz Igala prvi kvartal tekuće godine završio je sa gubitkom od 1,3 miliona eura, što je sto hiljada manje nego u istom periodu prošle godine. Poslovni prihod je bio 829 hiljada eura, što je blizu 70 hiljada eura više nego u uporednom periodu. Rashod je bio 2,17, što je 20 hiljada eura više nego u prvom kvartalu prethodne godine.

Moraju platiti 479 hiljada poreza za 2017. godinu

Vrhovni sud odbio je zahtjev ,,Vektre Jakić da se ispita presuda Upravnog suda i potvrdio rješenje kojim kompanij a treba da palti 276 hiljada eura poreza za zemljište i 203,1 hiljadu eura za građevinske objekte na teritoriji opštine Pljevlja. Sud je utvrdio da su neosnovani navodi ove kompanije da je Uprava lokalnih javnih prihoda opštine Pljevlja prilikom obračuna poreza za 2017. godinu trebalo primijeniti
poresku stopu od 0,5 odsto po odluci o porezu na nepokretnosti iz 2013. godine. Ta odluka je prestala da važi 1. januara 2016. godine donošenjem nove odluke kojom je predviđen obračun poreza po stopi od jedan odsto, kako je navedeno u prvostepenoj odluci.

Vijesti

Dnevne novine

Produženje sezone glavni izazov turizma u regionu

Produženje turističke sezone u zemljama regiona jedan je od vodećih prioriteta i izazova u ovoj oblasti, istaknuto je na četvrtom forumu EUSAIR-a koji je prethodna dva dana održan u Budvi. Ministar održivog razvoj a i turizma Pavle Radulović učestvovao je prvog dana foruma na panelu za održivi turizam, na temu “Rješavanje sezonalnosti u Jadransko-jonskoj regiji kroz razvoj održivog i visokokvalitetnog turističkog proizvoda”.

RUDNIK UGLJA OVE GODINE ISPLAĆUJE PRVU DIVIDENDU

Zahvaljujući uspješnom poslovanju Rudnika uglja (RUP) i rekordnoj prodaji uglja trećim licima u ovoj godini očekujemo isplatu dividende akcionarima, što je potvrda uspješnosti spajanja RUP-a i Elektroprivrede (EPCG), istakao je izvršni direktor državne energetske kompanije Igor Noveljić. To će biti prvi put da se akcionarima pljevaljskog preduzeća isplaćuje dividenda. Energetski kompleks koji čine Termoelektrana i Rudnik uglja, kako je ukazao Noveljić, jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od ogromnog je značaja za njegovu stabilnost.

Krnova proizvodi šest odsto struje Crnoj Gori

Crna Gora stalno podiže udio čiste energije u svojoj energetici, pri čemu vjetroelektrana Krnovo doprinosi sa šest odsto ukupne proizvodnje struje u državi, kazali su iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Predstavnici EBRD-a istakli su da Crnu Goru odlikuje idealna klima za razvoj obnovljivih izvora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *