Finansijska tržišta više ne reaguju na pozitivne vijesti?

Dodajte komentar

Pozitivne vijesti o ekonomskoj situaciji tradicionalno uzrokuju rast vrijednosti akcija i jačanje valute zemlje iz koje stižu dobre vijesti, a vrijedi i obrnuto. No ponekad se dogodi izuzetak – tržište ignoriše vijesti i cijene akcija i ostalih finansijskih instrumenata počinju da se kreću u naizgled nelogičnom smjeru. Upravo takva situacija može da ukazuje na veliku promenu trenda na tržištu, a investitori koji razumiju taj fenomen mogu da izbjegnu velike gubitke, ali i da ostvare značajan profit na daljim kretanjima na tržištu.

Sudeći po kretanjima vrijednosti američkih akcija i dolara, čini se da se upravo sada nalazimo u jednoj od opisanih neobičnih situacija. Naime, prošle nedjelje su mnoge kompanije objavile poslovne rezultate za prvi kvartal ove godine. Čak 76% kompanija je objavilo rezultate bolje od očekivanja, uključujući najveću kompaniju na svijetu – Apple.

Američke Federalne rezerve su takođe prošle nedjelje donosile važnu odluku – o visini referentnih kamatnih stopa. Dio učesnika na tržištima se pribojavao da bi FED mogao da najavi dizanje kamatnih stopa što bi moglo negativno da utiče na dalji rast. Drugi su se pak pribojavali da bi FED mogao da najavi spuštanje kamatnih stopa, što bi značilo da stiže recesija. No FED nije napravio ništa. Smatra da je američka ekonomija u idealnoj fazi.

Nadalje, u petak su objavljeni redovni podaci o situaciji na američkom tržištu rada i bili su mnogo bolji od očekivanja. U aprilu je otvoreno čak 263 hiljade radnih mjesta (očekivalo se 181.000), a stopa nezaposlenosti je pala na 3,6% (očekivalo se 3,8%).

Dakle, sve informacije o stanju američke ekonomije objavljene u proteklih nedjelju dana su bile izrazito pozitivne, na temelju čega se može očekivati da će aakcije još neko vrijeme rasti, a dolar jačati. Ipak, dogodilo se suprotno. SP500 indeks, koji je dobar pokazatelj ukupne situacije na američkom berzanskom tržištu, je posle utorka počeo da pada i sada se nalazi na najnižem nivou u posljednje dvije nedelje, dok je dolar nakon početnog jačanja u petak nakon objave o nezaposlenosti okrenuo smer i počeo da slabi.

Pred kraj nedjelje je takođe došlo do pada cijene nafte i rasta cijene zlata, što se ne bi trebalo događati pri objavi odličnih podataka iz najvažnije ekonomije na svijetu.

Kako objasniti neobična kretanja na berzama?

Na berzama se sve svodi na ponudu i potražnju. Ako veća količina kapitala želi da napustiti akcije, nego što želi da uloži u njih, nikakve pozitivne vijesti tu ne mogu pomoći i cijene će padati. Čini se da smo sad u fazi u kojoj su svi koji su htjeli da kupuju akcije to već i učinili, i ponestaje novog kapitala koji im može dalje podizati cijene. Naime, SP500 indeks od Božića raste praktično bez predaha i do prošle nedjelje je porastao čak 26%. Sa svakim novim procentom rasta, akcije postaju sve skuplje i privlače sve manje kupaca, a u isto vrijeme se sve više onih koji ih posjeduju odlučuju na prodaju. Pojednostavljeno rečeno, prije ili kasnije broj prodavača nadmaši broj kupaca i cijena mora da padne da bi se tržište dovelo u ravnotežu.

Budući da velikim institucionim investitorima ponekad trebaju mjeseci kako bi ukupili ili prodali sve akcije koje žele, ne mijenjaju svoje stavove o situaciji na berzi iz dana u dan. Upravo zbog toga i trendovi na berzama takođe često traju po nekoliko mjeseci. Na osnovu toga, moguće je da je pad SP500 indeksa u posljednjih nekoliko dana samo početak ozbiljnije korekcije poput one koja se dogodila pred kraj prošle godine, pri čemu je SP500 pao za čak 20%. No, na te velike pomake ne treba gledati kao na manu, nego kao na prednost berzanskih tržišta. Naime, upravo zbog tih velikih pomaka akcije često postaju potcijenjene ili precijenjene i upravo zbog toga je ulaganje u njih toliko unosno za one koji razumeju kako se tržišta ponašaju.

Izvor: Bif.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *