Cijene mobilnog interneta: Crna Gora među najjeftinijima u regionu

Dodajte komentar

Svjetsko istraživanje o cijeni mobilnog interneta širom svijeta otkrilo je da se od 230 država Crna Gora nalazi na 92. mjestu, i da je među jeftinijima od država biše Jugoslavije. Istraživanje koliko ljudi troše novca za mobilni internet otkrilo je značajne cjenovne razlike, čak i između susjednih zemalja koje su sličnog standarda.

U istraživanju su u obzir uzete pune cijene tarifnih paketa sa internetom svih operatera u datim zemljama. Podaci su dobijeni na osnovu prosječne cijene 1GB u datoj zemlji.

Istraživanje je sproveo portal Cable.co.uk. Najjefniji mobilni internet u Zapadnoj Evropi imaju Finci koji plaćaju prosječno 1,16 dolara gigabajt podataka. Na istoku su to Ukrajinci (0,51 dolara po gigabajtu), što je ujedno i najmanja cijena mobilnog interneta u Evropi.

Istraživanje je pokazalo da je prosječna svjetska cijena za jedan gigabajt 8,53 dolara. Ovo su najjeftinije i najskuplje države sveta kada je internet u pitanju (cijena je u dolarima):

Najjeftiniji internet na svijetu ima Indija (0,26 dolara), a najskuplji Zimbabve (75,20 dolara).

Postavlja se pitanje zašto su cijene toliko različite? Mnogo toga zavisi od kvaliteta telekomunikacione infrastrukture zemlje. Ako tu stvari stoje dobro, mobilni operater može da ponudi veće internet pakete. U drugim zemljama gdje je cijena niža, nerazvijena infrastruktura “fiksnog” interneta diktira i slaba kupovna moć diktiraju uslove.

S druge strane skup mobilni internet imaju zemlje gdje infrastruktura nije dobra, dok je potrošnja minimalna. U takvim uslovima potrošači uzimaju internet pakete koji nude desetine megabajta, dok je gigabajt za mnoge finansijski nedostižan.

Crna Gora se, po ovom istraživanju, nalazi na 92. mjestu na svijetu. U Crnoj Gori je prosječna cijena za 1GB 4,26 dolara.

U konkurenciji bivših jugoslovenskih zemalja najskuplja je Hrvatska koja je na 106. a Srbija je na 102. poziciji na svijetu. Slijede Sjeverna Makedonija (78), Bosna i Hercegovina (76), Crna Gora (92) i Slovenija (43).

Slovenija ujedno ima i najjeftiniji internet od svih bivših jugoslovenskih država. To je fantastičan podatak s obzirom na to da imaju i najviši standard.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *