Gdje je 21,8 miliona iz Atlas banke?

1 komentar
Atlas banka u Podgorici

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić tvrdi da institucija kojom rukovodi nema podatke o tome kako je privremena uprava Atlas banke umanjila depozite za 21,8 miliona, tako što je zatvarala kredite jednih klijenata banke depozitima drugih.

Žugić je to saopštio u pisanom odgovoru nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću, koji je od guvernera tražio informaciju na osnovu kojeg zakonskog rješenja su krediti jednih kilijenta Atlas banke zatvarani depozitima drugih klijenata.

Atlas banka, u vlasništvu biznismena koji je na potjernici Interpola Duška Kneževića, bila je pod privremenom upravom od 7. decembra prošle do 6. aprila ove godine, kada je uveden stečaj nakon neuspjele dvije dokapitalizacije.

Privremena upravnica CBCG-a Tanja Terić i direktor Sektora za kontrolu banaka u CBCG-u Dejan Vujačić su za RTCG sredinom aprila saopštili da su depozitima jednih klijenata zatvarani krediti drugih klijenata Atlas banke.

“U vezi s dopisom kojim tražite da Vam CBCG dostavi informacije o radu privremene uprave u Atlas banci koji se odnose na iznos i strukturu svih priliva, odnosno odliva iz banke, kao i informacije u vezi s umanjenjem depozita tokom perioda trajanja privremene uprave, uključujući i podatke koliko je kreditnih partija na ovaj način realizovano, ko su lica koja su na ovaj način zatvarala kreditne obaveze, kao i lica čiji su depoziti u svrhu zatvaranje kreditnih obaveza korišćeni ukazujemo da CBCG ne raspolaže predmetnim podacima”, navodi Žugić u odgovoru upućenom Damjanoviću.

On je objasnio da je privremeni upravnik banke bio dužan da u roku od 30 dana od dana uvođenja privremene uprave u banci, CBCG dostavi izvještaj o finansijskom stanju i uslovima poslovanja banke i plan aktivnosti privremenog upravnika tokom privremene uprave koji je sadržao predlog rješenja stanja u banci.

“Privremeni upravnik je bio dužan da CBCG dostavlja mjesečne izvještaje o svom radu i realizaciji prethodno navedenog plana aktivnosti privremenog upravnika. Obavještavamo vas da navedeni izvještaji koji su bili predmet razmatranja od strane nadležnog organa u CBCG ne sadrže podatke koje ste naveli u zahtjevu. Smatramo legitimnim da se zahtjevom za dostavljanje predmetnih podataka obratiite stečajnom upravniku banke”, naveo je Žugić. Damjanović je “Vijestima” kazao da odbijanjem CBCG da dostavi podatke o “prebijanju” kredita tuđim depozitima tokom trajanja privremene uprave sa obrazloženjem o nepostojanju informacija potvrđuje sumnje da se radilo o nezakonitim aktivnostima sa kriminogenim i koruptivnim elementima.

“Zato je važno sačekati reakciju tužilaštva koje mora da ispita na koji način je ‘prebijen’ više od 21 milion eura depozita, čime je umanjena imovina banke, a zatvarani tuđi krediti. Ko je imao informacije o depozitima i kreditima, ko je uparivao klijente banke, da li su svi imali jednak tretman, da li je bilo čašćavanja posrednika u ovoj kompenzaciji koja nije imala zakonskog osnova, ko je na ovaj način vratio milionske kredte, uz koju proviziju i kome stvari su o kojima mora biti obaviještena javnost”, rekao je Damjanović.

On je dodao da stav da CBCG ne posjeduje informacije i pokušaj da se igra svojevrsni pingpong između privremenog i stečajnog upravnika jednostavno pada u vodu pred činjenicom da zakon o bankama precizno propisuje da svako umanjenje depozita, mimo zakonom propisanih isplata zarada i penzija, mora dobiti odobrenje CBCG-a.

“To znači da je taj koji je to odobrio imao punu informaciju kome je i kako odobrio. U tom smislu, tužilaštvo i druge nadležne institucije neće imati težak posao da dobiju pune informacije i istraže ove transakcije koje nemaju zakonski osnov”.

Čeka se Ivica Stanković

Damjanović je tražio i od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da ga informiše da li je tužilaštvo preduzelo zakonom propisane radnje povodom javno saopštenih infomacija CBCG da je privremena uprava Atlas banke umanjila depozite za 21,8 miliona, tako što je zatvarala kredite jednih klijenata banke depozitima drugih.

Zakonom o bankama (član 125, stav 5) definisano je da “u toku trajanja moratorijuma privremeni upravnik obustavlja sva plaćanja, izuzev plaćanja po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja povjerilaca banke, naknade štete nastale po život i zdravlje i tekućih troškova koji su neophodni za redovno funkcionisanje banke”. “Izuzetno od stava 5 ovog člana, CBCG može tokom trajanja moratorijuma, na predlog privremenog upravnika, odobriti isplatu depozita, do visine garantovanih depozita i samo licima koja imaju pravo na isplatu garantovanih depozita u skladu sa zakonom kojim je uređena zaštita depozita”, piše u Zakonu o banakama koji ne poznaje mogućnost da se depozitima jednih klijenata zatvaraju krediti drugih klijenata.

Žugić u odgovoru Damjanoviću nije naveo da transakcije zatvaranja kredita depozitima imaju zakonski osnov.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Korupcija mirise na km, hajde da vidimo hoce li VDT krenuti na guvernera ili će još jedan očigledan fajl u ladicu 🙂 Naoštrio se Damjanovic…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *