Skriveni pustinjski biser Dubaija: 13,6 milijardi dolara vrijedna solarna elektrana (video)

Dodajte komentar

Duboko u pustinji Dubaija smještena je jedna od najvećih solarnih elektrana na svijetu koja koristi koncentrisanu  sunčevu snagu, Mohammed Bin Rashid Al Maktoum park. Ova 13,6 milijardi dolara vrijedna investicija naziv je dobila po emiratskom vladaru, točnije, predsjedniku Vlade UAE, Muhamedu bin Rašidu Al Maktumu.

Sama elektrana trenutno se sastoji od 2,3 miliona ogledala s kapacitetom od 213 megavata. U trećoj fazi, koja je trenutno u izgradnji te će biti dovršena do 2020. godine, ugradit će se još 3 miliona dodatnih ogledala.

Kada cijeli kompleks bude dovršen, u njemu će se proizvoditi dovoljno električne energije za opskrbu 1,3 miliona kuća, a procjenjuje se i da će emisije ugljen-dioksida (CO2) smanjiti za 6,5 miliona tona godišnje, piše CNN.

Radi se o sofisticiranoj tehnologiji koja, iako je skuplja za izgradnju, dugoročno postaje isplativija jer omogućuje čuvanje energije za noći te oblačne dane. Ogledala privlače sunčevu svjetlost i zagrijavaju tečnost od otopljene soli. Prikupljena toplota zatim pokreće turbinu i tako generiše električnu energiju.

Ovakav način rada, omogućava proizvodnju električne energije čak i u slučaju nedostatka sunca. Kapacitet glavnog spremišta dovoljan je za pohranu 15 sati energije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *