Tesla planira da prikupi 2 milijarde dolara dodatnog kapitala

Dodajte komentar
Ilustracija

Tesla Inc. planira da prikupi oko 2 milijarde dolara kroz ponudu duga i dionica, jer je Elon Musk precijenio sposobnost limuzine Model 3 da generiše dovoljno novca za kompaniju koja će biti samoodrživa.

Proizvođač električnih automobila u četvrtak je najavio prikupljanje 1,35 milijardi dolara u konvertibilnim zapisima i oko 650 miliona dolara u dionicama. Teslina dionica, koja je ove godine pala za 30 posto, porasla je juče 2 posto na 238,65 dolara, a njezine su obveznice napredovale.

“Mi to gledamo kao jasan neto pozitivan rezultat za Teslu”, rekao je Dan Ives, analitičar kompanije Wedbush Securities. Proizvođač električnih automobila morao je “uzeti lijek i odagnati brige investitora”.

Teslin glavni izvršni direktor izjavio je u više navrata prošle godine da Tesli više neće trebati prikupljati kapital nakon što je krenula masnovna proizvodnja Modela 3. Musk je promijenio priču nakon prvog tromjesečja, kada je zabilježen rekordan pad isporuka vozila te kad je najveće plaćanje duga kompanije iscrpilo ​​njegov novčani saldo na trogodišnji najniži iznos od 2,2 milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *