Qualcomm će od Applea nagodbom dobiti 4,5 milijardi dolara

Dodajte komentar

Nakon što su se Apple i Qualcomm sredinom aprila nenadano dogovorili i završili višegodišnji spor o korištenju patenata, konačno se saznalo koliko njihov dogovor vrijedi. Qualcomm je optuživao Apple da su im ukrali patenate i intelektualno vlasništvo, a Apple je Qualcomm optuživao za zlorabljivanje dominantne tržišne pozicije, ponajviše s visokim cijenama lincenciranja.

Apple će sad Qualcommu platiti barem 4,5 milijardi dolara odštete. Iako se taj iznos čini monstruoznim, iz perspektive Applea, on nije toliko strašan. Apple, naime, trenutno raspolaže s 50 puta većim iznosom, oko 225,4 milijardi dolara.

Prema pisanju Bloomberga, Apple je zaključio da Intelovi modemi, kojima su za vrijeme suđenja zamijenili Qualcommove, neće biti spremni za lansiranje novih iPhonea s 5G povezivosti. Upravo zbog toga Apple je bio primoran da se pomiri sa Qualcommom, budući da Qualcomm praktično drži monopol nad 5G modemima za telefone. To pomirenje Apple je, dakle, koštalo između 4,5 i 4,7 milijardi.

Iako su platili gotovo pet milijardi dolara, Apple će u budućnosti i dalje morati da plaća tošak licenciranja Qualcommovih 5G modema. Dakle, Apple je nagodbom omogućio sklapanje šestogodišnjeg ugovora o licenciranju Qualcommovih patenata, s opcijom da ugovor produži na dodatne dvije godine. Time su praktično završili pravnu bitku. Dobijanje 5G modema Appleu je vrlo bitno s obzirom na to da bi njihov iPhone, ako bi umjesto 5G modema imao 4G, bio u nepovoljnoj poziciji u odnosu na konkurenciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *