OTP kupio Societe Generale banku u Sloveniji

Dodajte komentar

Francuska bankarska grupacija Societe Generale saopštila je u petak da je potpisala ugovor o prodaji slovenačke SKB banke i njenih podružnica SKB Leasing i SKB Leasing mađarskoj OTP banci.

“Očekuje se da će prodaja SKB banke imati pozitivan uticaj na odnos CET1 od oko 7 baznih poena i da će smanjiti rizičnu aktivu Grupe za oko 2,3 milijarde eura”, navodi Societe Generale.

Sporazum će takođe imati negativan uticaj od 67 miliona eura na rezultate Societe Generale u prvom polugodištu 2019. godine, zbog umanjenja vrijednosti goodwilla.

Slovenija će biti dio sporazuma o saradnji koji su potpisale dvije bankarske grupe, a koji obuhvaća pružanje zajedničkih usluga u različitim oblastima.

“Pozdravljam strateški dogovor postignut sa OTP-om koji će nam omogućiti da nastavimo da služimo našim klijentima u Sloveniji i mnogim balkanskim zemljama u različitim oblastima, uključujući investiciono bankarstvo, tržišta kapitala, korporativno bankarstvo, upravljanje gotovinom i likvidnošću”, kazao je Philippe Heim, izvršni direktor Societe Generale Grupe, navodi se u saopštenju.

Završetak transakcije je predmet dobijanja odobrenja od Centralne banke Slovenije, Evropske centralne banke i relevantnih antimonopolskih tijela, prenosi Indikator.

Prošlog mjeseca, slovenački dnevni list Dnevnik izvijestio je da je OTP ponudio najbolju ponudu za treću po veličini slovensku banku Abanku, nudeći joj oko 300 miliona eura. Nakon toga, OTP banka je demantovala izvještaj, rekavši da još nije dala konačnu ponudu za sticanje 100% udjela u slovenačkoj bankarskoj grupi u državnom vlasništvu.

Ranije ove godine, OTP banka završila je kupovinu jedinica Societe Generale u Albaniji i Bugarskoj. U februaru, OTP je potpisao i ugovore o kupovini Societe Generale-a u Moldaviji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *