“Turski tok” počinje s radom do kraja godine

Dodajte komentar

Kompanija “Gasprom” uvjerena je da će gasovod “Turski tok” početi sa radom do kraja godine, saopštio je zamjenik načelnika Odjeljenja za spoljnoekonomsku aktivnost “Gasproma” Dmitrij Handoga tokom telefonske konferencije.

“Što se tiče ’Turskog toka‘, uvjereni smo da će projekat biti pušten u rad do kraja ove godine. Što se tiče morskog dijela, već je završeno postavljanje cijevi na dnu mora, trenutno se završavaju radovi na prijemnom terminalu. ‘Gasprom’ zajedno sa svojim partnerom, kompanijom ‘Botas’, obavlja radove na izgradnji kopnene tranzitne dionice. Napredak je prilično opipljiv, u Turskoj su već počeli radovi na zavarivanju i izgradnji cijevi, tako da ne sumnjamo da će projekat proraditi krajem ove godine”, objasnio je Handoga.

On je napomenuo da se dalji razvoj kapaciteta za transport gasa u Evropi van Turske nalazi izvan nadležnosti “Gasproma”, jer ga sprovode nacionalni transportni operateri. Na primjer, bugarski operater za gasni transportni sistem “Bulgartransgaz” objavio je početkom aprila da je izabrao izvođača za projektovanje i izgradnju gasovoda koji će primiti gas iz “Turskog toka”.

“U Srbiji su radovi u pripremnoj fazi. Izabran je podizvođač, zaključen je ugovor. Projektna kompanija koja realizuje projekat razvoja gasnog transportnog sistema Srbije dobila je 5. marta odluku srpskog regulatora za povlačenje iz evropskog zakonodavstva u formi u kojoj je implementirana u srpsko zakonodavstvo”, podsjetio je Handoga.

“U principu, ne vidimo nikakve suštinske probleme ni u jednoj dionici ‘Turskog toka’, kao ni u daljem razvoju nacionalnih gasnih transportnih sistema, bilo da je to Bugarska, Srbija ili Italija”, napomenuo je Handoga.

Projekat “Turski tok” podrazumijeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara.

Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa iz Rusije turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine. Drugi krak je namijenjen za snabdijevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope, a njegovo puštanje u rad planirano je za 2019. godinu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *