Tri Vektre za godinu u minusu skoro šest miliona eura

Dodajte komentar

Tri firme Dragana Brkovića nastavile su da posluju po starom, pa su tako u prošloj godini napravile minus od skoro šest miliona eura, pokazuju finansijski iskazi Vektre Montenegro, Vektre Jakić i Vektre Boke.

Najveći gubitaku prošloj godini napravila je firma Vektra Jakić, sa kojom je nedavno Vlada raskinula ugovor o koncesiji, od četiri miliona eura. Vektra Boka koja sprovodi plan reorganizacije od 2017. godine je godinu završila sa 1,7 miliona minusa, dok je Vektra Montenegro, koja sprovodi plan reorganizacije od 2013. godine imala minus od 262 hiljade eura.

Ukupna imovina tri Brkovićeve firme vrijedi 172 miliona eura, dok je ukupan gubitak firmi na kraju 2018. godine bio 134 miliona eura. Imovina Vektre Montenegro je procijenjena na 72,3 miliona eura, Vektre Jakić na 54,4 miliona, a Vektra Boke na 45 miliona eura. Kada je u pitanju akumulirani gubitak, on kod Vektre Montenegro iznosi 48,8 miliona eura, kod Vektre Jakić 48,4 miliona, a kod Vektre Boke 37,4 miliona eura.

Prihodi Vektre Jakić lani su iznosili 3,95 miliona eura, dok su rashodi bili čak 7,5 miliona eura. Zapošljavali su u prosjeku lani 192 radnika. Zaposlenima u tom preduzeću duguju nekoliko plata, a imaju i dug za neuplaćene doprinose. Radnici tog preduzeća poslednjih godina gotovo redovno podnose tužbe Osnovnom sudu u Pljevljima tražeći isplatu plata i doprinosa. Zbog nekoliko tužbi u korist radnika, Brković mora da prodaje pokretnu imovinu – kamione kako bi izmirio dug prema radnicima shodno sudskim presudama.

Poreskauprava je prošle sedmice podnijela Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u ovu kompaniju.

Vektra Boka koja je prije desetak godina privatizovala HTP Boku i u ze la nekol iko hotela, lani je prihodovala 778 hiljada eura, dok su rashodi iznosili 6,9 miliona eura. Zbog stavke “ostali prihodi minus je smanjen na 1,7 miliona. Ostali prihodi su bili četiri i po miliona eura.

Radnici ove firme su proteklih mjesec dana u više navrata javnosti ukazivali da strahuju da će ostati bez imovine, jer je založena za kredite drugih Brkovićevih firmi. Naveli su i da strahuju od stečaja u Vektri Montenegro. Vektra Boka zapošljava 47 radnika.

Ta Brkovićeva kompanija imala je lani najmanje prihoda samo 63 hiljade, dok su rashodi iznosili 783 hiljade. Zbog ostalih prihoda od 483,3 hiljade, minus na kraju godine je bio 262 hiljade eura. U Vektri Montenegro radi 15 lica.

Brkovićeve kompanije godinama biju bitku sa bankama pred Privrednim sudom i nekako izbjegavaju uvođenje klasičnog stečaja. Dosad su uspijevali da ostvare plan reorganizacije, odnosno programirani stečaj, prema kojemu se imovina preduzeća neće prodavati. S obzirom na to da je Vlada raskinula ugovor o koncesiji, a Poreska uprava tražilauvođenje stečaja u Vektru Jakić, pitanje je hoće li Privredni sud i sada naći neko rješenje po kojem imovina te firme neće biti rasprodata.

Opozicioni poslanici godinama unazad ukazuju da je Brković zaštićen i da se u slučaju njegovih firmi selektivno primjenjuje zakon.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *