Da bi sačuvali radnike, Bugarska, Rumunija i Mađarska drastično povećavaju plate

Dodajte komentar

Milioni mladih ljudi, sa pasošem u rukama, otišli su da rade u razvijene države EU. Istočni blok ostao je bez ljekara, građevinskih radnika, inženjera… Zbog masovnog iseljavanja broj nezaposlenih u njima pao na samo tri do četiri odsto.

Problem rješavaju tako što zaposlenima dižu plate. Pogoduje im i to što skoro sve zemlje srednje i jugoistočne Evrope imaju visoke stope ekonomskog rasta, od četiri do pet odsto godišnje. U Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Rumuniji i Bugarskoj plate napreduju po stopama od osam do 15 odsto godišnje, prema podacima njihovih nacionalnih statističkih službi i prema izveštajima agencija.

Ljekar opšte prakse u Rumuniji zarađuje 1.960 eura

Prosječna neto plata u Rumuniji početkom ove godine popela se na oko 620 eura, što je oko 50 odsto više nego prije dvije godine.

Samo prošle godine plate medicinskog osoblja, nastavnika i profesora skočile su oko 30 odsto, prema Romania Insideru.

Budući da se osjetio i manjak građevinskih radnika, njihove su plate početkom ove godine skočile za 40 odsto, zahvaljujući osetnom povećanju minimalne plate.

Plate zaposlenih u rumunskom javnom zdravstvu povećale su se za dodatnih 70 (sedamdeset) odsto. Medicinska sestra zarađuje najmanje 556 eura, a ona s višom stručnom spremom najmanje 645 eura, ne računajući obilne bonuse.

Ljekari opšte prakse primaju najmanje 1.960 eura. Zbog prekovremenih sati i rada u hitnoj službi doktori mogu mjesečno zaraditi i dvostruko više, tvrdi Romania Insider. Najbolje plaćeni doktori primaju više od 4.000 eura mjesečno.

Mađari poklanjaju ženama 32.000 eura

Sličan razvoj događaja zahvatio je ostale srednjoevropske zemlje. Bruto plate u Mađarskoj prethodne dvije godine rasle po 12 odsto. Početkom ove godine nastavljaju napredovati tempom od 10 odsto, prema državnoj statistici. Tome treba dodati da je svaka žena mlađa od 40 godina, s najmanje tri godine radnog staža, dobila pravo na državni kredit od 32.000 eura za podizanje djece, koji neće vraćati ako njena porodica bude imala prinove. U Češkoj bruto plate već dve godine rastu po stopi od oko 8 odsto, a u Poljskoj od 7 odsto.

Vlada u Varšavi podstakla je skok bruto plata Poljaka za 20 odsto prethodne dvije godine. Prosječna neto plata u Poljskoj sada iznosi oko 870 eura. Valja podsjetiti da poljske obitelji već više od tri godine dobijaju od vlade oko 115 eura mjesečno po svakom detetu nakon prvorođenog, sve do njegove punoljetnosti, što utiče na bolji životni standard i natalitet.

Hrvati zabrinuti – stižu nas

Hrvatski mediji bavili su se ovom temom. Oni se boje da će uskoro sve zemlje EU biti isred njih po mjesečnim zaradama.

Prosečna plata u Hrvatskoj je 6.400 kuna, odnosno oko 860 eura. Sa tim ličnim dohotkom Hrvatska nalazi u sredini među 11 novih članica EU iz istočne Evrope.

Međutim, kako pišu medji iz Zagreba, ako se nastavi sadašnji trend, sve srednjoevropske zemlje za koju godinu prestići će Hrvatsku po platama i životnom standardu, upozorava Novi list, a prenosi Poslovni dnevnik.

Poredeći, plate su prošle godine povećane 2,6 odsto u razvijenim zemljama zapadne Evrope, zbog skorih izbora za Evropski parlament i straha vladajućih krugova od širenja tzv. populističkih pokreta. U Hrvatskoj, u prošlih pet godina, plate nominalno rastu po stopi od oko četiri odsto.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *